Zo leuk was de Paasbingo bij YMCA Rijswijk

Cultuur
Paashazen Esmée (links) en Maaike (rechts) geven de bingo een feestelijk tintje.
Paashazen Esmée (links) en Maaike (rechts) geven de bingo een feestelijk tintje. (Foto: Debbie van Eijk)

Hét hoogtepunt voor YMCA Rijswijk is ieder jaar het zomerkamp naar Ootmarsum, met in 2023 alweer de 77ste editie! Maar wist je dat er bij YMCA voor kinderen nog veel meer vette activiteiten te doen zijn? Zoals de Paasbingo, zaterdag 25 maart. Wij namen er een kijkje.

Door Debbie van Eijk

Vrijwilliger Maaike komt al 25 jaar bij YMCA Rijswijk, onder veel oudere generaties beter bekend als CJV (Christelijk Jeugd Verbond) - een stichting die al meer dan 100 jaar bestaat. Deze zaterdag is zij hier met haar twee zoons. Daarnaast is ze een van de twee Paashazen die de bingo begeleiden. Maaike maakte ooit kennis met YMCA dankzij een vriendin. “Ik kwam hier als kind, en ben nooit meer weggegaan. Van jeugdige deelnemer tot leiding.”


Als ouders mag je bij de activiteit blijven, maar dat hoeft niet. - DvE

Kleine en grote prijzen

In het clubgebouw aan de Van Dijcklaan 114 weten ze precies hoe ze een leuke bingo moeten organiseren. Op twee tafels bij het loungegedeelte in de zaal staan prijzen uitgestald: op de ene tafel kleine prijsjes, op de andere grote. De €2,50 die de Paasbingo slechts kost, krijgen kinderen hier dubbel en dwars terug: alleen onder de kleine prijsjes al zitten cadeautjes die in de winkel meer kosten. Maar wat het belangrijkste is dat deze bingo oplevert, is natuurlijk plezier. 


Wie een volle kaart heeft, mag iets kiezen van de tafel met grote prijzen. - DvE

Allerlei soorten bingo

Want om die prijzen te winnen, moet je natuurlijk wel je vakjes aan kunnen kruisen: eerst is één rij genoeg, dan twee rijen, en uiteindelijk mag je met een volle kaart een grote prijs uitzoeken. Maar er is ook Pechvogel-bingo, waarbij je op je stoel moet staan tot er een nummer van jouw kaart uit de bingomolen rolt. Wie het laatste overblijft is een pechvogel - of eigenlijk, een geluksvogel, want die mag kiezen uit de kleine prijzen. Andere manieren van bingoën: als eerste vier hoekjes vol hebben. Of raden welk nummer er gedraaid wordt - “Hoger of lager dan 52?” - en daarvoor van de ene kant naar de andere kant van het zaaltje rennen. Bij alle soorten bingo hebben de ongeveer 15 aanwezige kinderen veel lol. De vrijwilliger die de balletjes draait, weet er ook goed de spanning in te brengen. 

Activiteitenaanbod vernieuwd

“Sinds vorig jaar hebben we ons activiteitenaanbod vernieuwd,” licht Maaike toe. “We houden nog steeds soos-avonden op vrijdag, voor jongeren van 12 jaar en ouder. Daarnaast organiseren we leuke middagen. Bingo, zoals vandaag, en nog veel meer. Op 22 april is er bijvoorbeeld Koken met de Keuken en 29 april organiseren we een Mario Bros-gamemiddag. Dit soort activiteiten zijn voor kinderen van ongeveer 6 tot 16 jaar; iets jonger of ouder kan ook.” De jongste deelnemer van vandaag is een peuter. Zij helpt af en toe ook bij het draaien van de bingoballen.


Assistentie bij het draaien aan de bingomolen. - DvE

Nog meer te beleven

Verder is YMCA elk jaar actief op Koningsdag, in De Strijp en waren er onlangs een Schminkmiddag en een sjoeltoernooi. Natuurlijk wordt ook Sinterklaas hier enthousiast gevierd. “En we deden laatst spellen in het Rijswijkse bos. Memory, met vlaggen.” Er schiet Maaike nog iets te binnen: “Op maandagavond 3 april van 19.00 tot 21.00 uur wordt er een filmavond georganiseerd voor jongeren van 12 tot 16 jaar. En op vrijdag 7 april is er een game-avond van 19.00 tot 21.00 uur, voor kinderen van 10 tot 12.” Wie dat leuk lijkt, is van harte welkom om mee te komen doen. “Je hoeft geen lid te zijn. En dat geldt ook voor het YMCA zomerkamp; voor ons het hoogtepunt van het jaar, met 150 deelnemende kinderen.”

Zomerkamp

Het is elk jaar weer een week lang feest op de kampeerboerderij in Ootmarsum. Dit jaar vindt de 77ste editie plaats, op dezelfde locatie als vorig jaar, van 8 tot en met 15 juli. Het zomerkamp is voor zowel meiden als jongens één groot avontuur. “Het is met anderen kamperen, leuke spelletjes doen, keten, kampvuur maken, zwemmen en nog veel meer, kortom: een week lang plezier maken. We hebben nog plekken vrij.” 

Dat ze bij YMCA weten hoe je plezier maakt, én hoe je bingo speelt, dat was deze middag wel te merken. 

Meer info over YMCA Rijswijk of over het Zomerkamp? Kijk op ymcarijswijk.nl.