10e keer Rijswijks Pracht: prachtige optredens op bijzondere locaties

Cultuur
Enthousiast publiek bij het optreden van Babette Zwinkels in de winkel van Dekkers Slaapcomfort.
Enthousiast publiek bij het optreden van Babette Zwinkels in de winkel van Dekkers Slaapcomfort. (Foto: Frans Limbertie)

Voor de tiende keer werd zaterdag 25 maart het burgerinitiatief Rijswijks Pracht georganiseerd. En zoals altijd was het weer een feestje voor de ware cultuurliefhebber. Tal van talentvolle artiesten zorgden voor een brede glimlach op de gezichten van de bezoekers. Wij liepen mee met ambassadeur Bianca Lanza en kwamen terecht op bijzondere en unieke locaties in Oud Rijswijk. Het bewijst maar weer eens dat je bijna overal theater kunt maken.

Door Frans Limbertie

Rond half zeven heeft iedereen zich verzameld voor de Oude Kerk aan de Herenstraat, waarna men geleidelijk en zonder voordringen de kerk ingaat en een zitplaats bemachtigt. De verwachtingen zijn hooggespannen en het publiek heeft er zin in. Dat valt van de gezichten af te lezen.

Viva la Vida

Wanneer iedereen eenmaal zit, worden we onmiddellijk getrakteerd op zalige muzikale klanken. De RJT Vocals onder leiding van Koen Both, in 2021 winnaars van de Trias Rijswijk Talent Award, laten een fraaie a capella-versie horen van de Top 2000 klassieker ‘Viva la Vida’ van Coldplay. Knap gedaan en meteen een goede binnenkomer. 


Het RJT (Rijswijks Jeugdtheater) zong a capella in de Oude Kerk. - Frans Limbertie

Muzikaal vuurwerk

Hierna worden we getrakteerd op muzikaal vuurwerk van eerdere Rijswijk Talent Award-finalisten en winnaars Marin Pols, Katja Kuipers en Maarten Bakker. Mooie stemmen die samenvloeien, waarbij Maartens versie van Ramses Shaffy’s ‘Laat me’ wel heel bijzonder is om te horen. Tussendoor spreekt Rijswijks Pracht-initiator Loek Bosman het publiek toe en wakkert hij het enthousiasme aan bij het Rijswijkse publiek. 


Marin Pols. - Bianca Lanza


Katja Kuipers. - Bianca Lanza


Maarten Bakker. Op de achtergrond in het midden burgemeester Huri Sahin in het publiek. - Bianca Lanza.

Eerste 100 dagen

Aan burgemeester Huri Sahin de taak om een korte speech te houden. Iets wat haar ook nu weer prima afgaat. Als burgemeester heeft ze zojuist haar eerste honderd dagen in het ambt erop zitten en wordt daar terloops nog even op een leuke manier aan herinnerd. Het mag duidelijk zijn: Huri Sahin is inmiddels een populaire burgemeester in Rijswijk. 

Speech burgemeester

Aandacht in haar speech is er voor Frits Brouwers, de geestelijk vader van Rijswijks Pracht. Burgemeester Sahin roemt zijn organisatorische, participerende en verbindende kwaliteiten. “Ik heb me laten vertellen dat hij vond dat het Rijswijkse kunstleven een oppepper verdiende. Frits bedacht dat jonge makers, gevestigde groepen, debuterende komieken en ieder ander talent dat een bijzonder voorstelling wilde maken en aan zijn kwaliteitseisen voldeed, de kans moest krijgen om zich te profileren. En dat in niet voor de hand liggende locaties zoals een winkel, een atelier, kelder, huiskamer, of in een klein intiem theaterzaaltje. Zo ontstond Rijswijks Pracht.”

Erespeld als waardering

Brouwers is een groot cultuurliefhebber en in die hoedanigheid met regelmatig in theaterzaaltjes te vinden. De Rijswijker kruist er immers het hele land voor door. Hij heeft er verstand van en weet de jonge talentvolle pareltjes op muzikaal en cabaretgebied gebied al vaak in een vroeg stadium te spotten. Brouwers liep al jaren rond om samen met dat jonge talent iets in Rijswijk te organiseren en zette uiteindelijk in 2013 een eerste stap. Met zijn kernteam, dat verder bestaat uit Ger Bulder, Loek Bosman en Bianca Lanza heeft hij Rijswijks Pracht inmiddels laten uitgroeien tot een begrip in Rijswijk. Daarom ook ontvangt hij van de burgemeester onder luid en enthousiast applaus de ‘Rijswijkse Erespeld’. Een waardering die hem toekomt. In zijn speech geeft Brouwers met een kwinkslag aan dat deze waardering betekent dat hij eigenlijk op zo’n hoogtepunt moet stoppen. Op de vraag of het publiek hiermee instemt, is het antwoord natuurlijk een eenduidig ‘nee’.

Galerie Arti-Shock

Na afloop sluiten we ons aan bij een groep die onder leiding van een cultuurambassadeur op stap gaat. Het weer werkt gelukkig mee. Het is droog en niet te koud. Bij Galerie Arti-Shock maken we de eerste stop en krijgen we een mini-optreden van David Heijmans voorgeschoteld. De kleinkunstenaar krijgt hulp van muzikale kompanen Jos en Stuart. Fijne en persoonlijke liedjes, waarbij opvalt dat de pas 24-jarige Heijmans helemaal klaar is om met zijn programma ‘Branding’ de theaters in te gaan. 


David Heijmans en medemuzikanten Jos en Stuart speelden in Galerie Arti-Shock. - Frans Limbertie

Jessica’s Woonshop

Het tweede programma is aan de overkant in de winkel van Jessica’s Woonshop. Hier geeft zangeres Ruth Elings een voorproefje van haar theatersolo, waarbij haar jeugd in een religieus gezin als leidraad vormt. Vervolgens lopen we door naar het pand van Torica Optiek voor de derde act deze avond: een optreden van de dansers van Creating Art Productions. Een unieke plek voor vijf danseressen die het beste van zichzelf laten zien. 


Zangeres Ruth Elings ontving haar bezoekers in Jessica’s Woonshop. - Frans Limbertie.


Danseressen van Creating Art Productions bij Torica Optiek. - Frans Limbertie

Dekkers Slaapcomfort

De jonge singer-songwriter Babette Zwinkels (20) laat haar intieme liedjes even verderop bij Dekkers Slaapcomfort in de Kerklaan lekker fris klinken. De Franse chanson is ook goed aan haar besteed. 


Cabaretduo Maartje en Kine haalden veelvuldig hun ‘hoge noot’ en het publiek genoot ervan. - Bianca Lanza

Voor het laatste optreden deze avond begeven we ons naar het monumentale gebouw van de Ottoburg en worden daar verpletterd door de wel zeer energieke performance van Maartje en Kine. Wat deze twee vrouwen aan muzikale vondsten laten zien, heeft de volledige aandacht van het publiek. Van Bach naar Michael Jackson om daarna uit te komen bij jodel-rap. Het raast op en neer. Op woensdag 5 april staat dit muzikale duo in de Rijswijkse Schouwburg. Gaat dat zien!

Wij kijken alvast uit naar Rijswijks Pracht 2024!