Zo viert de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag haar 225-jarig bestaan

Cultuur
De KB in Den Haag bestaat 225 jaar.
De KB in Den Haag bestaat 225 jaar. (Foto: Wikipedia)

De KB (Koninklijke Bibliotheek) in Den Haag bestaat dit jaar 225 jaar. Om dit jubileum te vieren telt de nationale bibliotheek vanaf morgen 225 dagen af naar de officiële datum van oprichting in 1798, op 8 november. In de tussenliggende maanden zal de KB het jubileum op verschillende momenten luister bijzetten. Onder meer met de heruitgave van het langstlopende overzichtswerk van de Nederlandse flora, de Flora Batava.

Lily Knibbeler, directeur van de KB, hoopt dat het jubileumjaar zal bijdragen aan de trots van Nederlanders op hun nationale bibliotheek. “De KB is de nationale bibliotheek van alle Nederlanders. We maken, samen met onze samenwerkingspartners, voor iedereen in Nederland onderzoeken, lezen, ontdekken en een leven lang leren mogelijk. Onder meer door al 225 jaar lang zoveel mogelijk kranten, boeken en tijdschriften in of over Nederland te verzamelen. Dat mag gevierd worden. Ik hoop dan ook dat onze activiteiten de komende maanden ervoor zullen zorgen dat nog meer Nederlanders kunnen ervaren wat de KB te bieden heeft.”

Heruitgave en tentoonstelling

In juni brengt de KB een bijzondere heruitgave uit, in samenwerking met uitgeverij Lannoo: de Flora Batava. Dit is een kloek overzichtswerk met teksten en tekeningen van ruim 2630 Nederlandse planten, paddenstoelen, mossen, wieren en bloemen, die eerder tussen 1800 en 1934 seriematig werden uitgebracht. Knibbeler: “Zo’n heruitgave laat zien hoe relevant historische publicaties weer kunnen zijn. De plantenkennis van toen, over bijvoorbeeld geneeskrachtige en eetbare planten, wordt in bijdragen van gastauteurs naar het heden getrokken.” Samen met het Huis van het Boek organiseert de KB een Flora Batava-tentoonstelling die van 22 april tot en met 3 september loopt.

Museumwand

Om de geschiedenis van de KB inzichtelijk te maken, wordt er op 28 maart in de centrale hal van de KB een wand geopend waarop belangrijke momenten en interessante feiten over de rijke geschiedenis van de organisatie in tekst, beeld en video worden uitgelicht. Hiernaast zal er een online videoserie worden gepubliceerd, ‘De reis van het boek’, die laat zien welke stappen er komen kijken bij de opname van een bijzonder boek in de collectie van de KB.

Achter de schermen

Ook voor de zomer en het najaar staan verschillende activiteiten op stapel. Zo volgen er onder meer lezingen van collectiespecialisten over hun werk achter de schermen, maken we inzichtelijk hoe de KB een organisatie is ‘van perkament tot petabytes’ en zullen kunstenaars in het KB Atelier KB-collectiestukken hertalen naar nieuwe werken. Meer informatie over deze programmaonderdelen van de 225 vieringsdagen brengt de KB op een later tijdstip naar buiten.

Feestje 8 november

Op 8 november, de 225ste verjaardag van de KB, wordt het jubileumjaar feestelijk afgesloten. Meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van de KB is te vinden op deze speciale landingspagina, waarop ook een video is te vinden over de 225-jarige geschiedenis van de nationale bibliotheek en verschillende bijzondere collectiestukken worden uitgelicht.