Goldbergvariaties van Bach in Bonifatius: om vrolijk van te worden

Cultuur
Het strijkensemble The Hague String Trio werd in 2006 opgericht.
Het strijkensemble The Hague String Trio werd in 2006 opgericht. (Foto: PR)

Op zondag 2 april om 15.00 uur zijn de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach te beluisteren in de Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg in Rijswijk. Het is muziek gemaakt om mensen op te vrolijken.

Dit werk, dat The Hague String Trio uitvoert, is oorspronkelijk een muzikale compositie voor klavier van Johann Sebastian Bach, bestaande uit een aria en een set van 30 variaties. Het werk uit 1741 is vernoemd naar Johann Gottlieb Goldberg, die mogelijk ook de eerste uitvoerder van het werk was.

Op zulke momenten moest Goldberg voor hem spelen

De Goldbergvariaties hebben wij te danken aan graaf Kaiserling, de voormalige Russische ambassadeur aan het Kieshof van Saksen, die vaak in Leipzig stopte en daar Goldberg meenam, om hem muzikale instructie van Bach te geven. De graaf was vaak ziek en had slapeloze nachten. Op zulke momenten moest Goldberg, die in zijn huis woonde, de nacht doorbrengen in een antichambre, om voor hem te spelen tijdens zijn slapeloosheid. Ooit zei de graaf in Bachs aanwezigheid dat hij graag stukken voor Goldberg zou willen hebben, die zo’n soepel en enigszins levendig karakter zouden moeten hebben dat hij er in zijn slapeloze nachten misschien een beetje door zou worden opgevrolijkt. Bach achtte zich het best in staat deze wens te vervullen door middel van Variaties, waarvan hij het schrijven tot dan toe als een ondankbare taak had beschouwd vanwege de herhaaldelijk vergelijkbare harmonische basis. Toch produceerde hij slechts één werk van dit soort. Daarna noemde de graaf hen altijd zijn variaties. Bach werd misschien nog nooit zo beloond voor een van zijn werken als voor dit. De graaf overhandigde hem een gouden bokaal gevuld met 100 Louis d’or. Maar zelfs als het geschenk duizend keer groter was geweest, zou hun artistieke waarde nog niet zijn betaald.

The Hague String Trio

Het strijkensemble The Hague String Trio werd in 2006 opgericht door Justyna Briefjes, Julia Dinerstein en Miriam Kirby. Zij ontmoetten elkaar in Den Haag na jaren van studie en werk in vele landen en kwamen bij elkaar om hun liefde voor kamermuziek te delen. Sindsdien hebben zij zich tot een hecht ensemble gevormd. The Hague String Trio treedt op in Nederland en in het buitenland.

Praktische info

Het concert vindt plaats in de H. Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte.