Basisschool Het Kristal heeft nu eigen moes- en kruidentuin

Cultuur
Maartje, Wendy, en Theo krijgen hulp van Peter en vier jonge leerlingen van het Kristal.
Maartje, Wendy, en Theo krijgen hulp van Peter en vier jonge leerlingen van het Kristal. (Foto: Robert Heijdemann)

“Hoe groeit spinazie? En hoe smaakt een verse tomaat?”, vraagt Peter de Graaf, directeur van basisschool het Kristal. “Onze patio wordt ingericht als een moes- en kruidentuin met snijbiet, wortelen, prei, radijs, rucola en sterrenkers voor op brood. Over een paar maanden kunnen de kinderen oogsten”.

Door Robert Heijdemann

Het is nat en druilerig weer, vrijdag 31 maart. Maar in de patio wordt hard gewerkt. “Afgelopen najaar zijn er veel stenen weggehaald en is er verse aarde in gekomen. Nu zijn we de eerste plantjes aan het inzetten”, vertelt Wendy Bakker, coördinator van Steenbreek. Ze wordt geholpen door vrijwilligers Maartje en Theo. Zij zijn van ‘Voor mekaar’. “Wij maken eens per jaar de tuin schoon en snoeien bij mensen in Rijswijk die dat niet meer zelf kunnen”, meldt Theo. “Onze tuinclub kan nog wel wat hulp gebruiken. Reageren kan per e-mail naar Harley, sociaalwerk@welzijn-rijswijk.nl”.

Lang gekoesterde wens

“In informatie van de gemeente lazen we over Steenbreek. Zo zijn we met Wendy in contact gekomen”, aldus Peter. “We wilden eigenlijk al heel lang wat met onze patio doen. Het is een soort binnentuin. Tot voor kort was het eigenlijk niet meer dan een bestrate binnenruimte”. In oktober heeft Wendy ervoor gezorgd dat een groot deel van de stenen al werd afgevoerd. Het zand is weggehaald en vervangen door goede tuinaarde. “Die dag hadden we toevallig ook een studiedag. Omdat het zoveel aarde was, hebben we met collega’s nog meegeholpen”, vult Peter aan.

Eetbare planten

Het Kristal telt zo’n 230 leerlingen in 10 groepen. De meesten van hen hebben weinig idee hoe de groenten uit de supermarkt groeien. “Van een landelijk project heb ik inmiddels al veel groentezaad. Dat gaan we binnenkort zaaien. We hebben ook kweekbakken. De moestuin grenst aan de lokalen van de laagste groepen. We willen eigenlijk kijken of we met deze leerlingen kunnen zorgen voor het bijhouden van de tuin. Elk jaar komt er een nieuwe groep één. Dus door de jaren heen maken onze leerlingen dan kennis met het kweken van eetbare planten.”

Vergroenen van speelplein

Wendy is als coördinator van Steenbreek de spil als het gaat om het vergroenen van Rijswijk en zeker ook de schoolpleinen. Wil een andere schooldirectie of een ouderraad ook graag het schoolplein zien veranderen in een plek om op te laden, frisse lucht op te doen, de natuur te ontdekken en te spelen, dan is dit het moment. “De gemeente Rijswijk ondersteunt initiatieven van Rijswijkse basisscholen om hun plein natuurrijker en klimaatbestendig te maken. Dat doet zij met een Subsidieregeling Groenblauwe Schoolpleinen, kennis– en inspiratiewebinars en een werkboek (meer info via steenbreek.rijswijk@gmail.com),” legt Wendy uit. “Buiten les geven voegt waarde toe aan het leerproces”.