Koning Willem-Alexander bezoekt iftar-maaltijd in Stervoorde

Cultuur
Koning Willem-Alexander wordt hartelijk ontvangen door burgemeester Huri Sahin bij wijkcentrum Stervoorde.
Koning Willem-Alexander wordt hartelijk ontvangen door burgemeester Huri Sahin bij wijkcentrum Stervoorde. (Foto: Tino van Dam)

“Rijswijk kan een geheim bewaren!” Dat is de eindconclusie maandagavond 3 april om 21:25, als Koning Willem-Alexander het Iftar Ontmoetingsdiner in wijkcentrum Stervoorde verlaat. Van zijn komst was uit veiligheidsoverwegingen slechts een handvol mensen op de hoogte. Pas na het vertrek mag bekend worden gemaakt dat hij vanavond in Rijswijk deelnam aan de iftar-ontmoetingsmaaltijd.

Door Debbie van Eijk

Ongeveer 90 gasten die maandagavond 3 april deelnamen aan de iftar in wijkcentrum Stervoorde in Rijswijk, kregen vlak voor aanvang van de maaltijd de verrassing van hun leven. Zij waren al vereerd door de aanwezigheid van burgemeester Huri Sahin, maar om 20.00 vergezelde nog een belangrijke gast hen: Koning Willem-Alexander voegde zich bij de iftar.

Iets groots gaande

Voorbijfietsende Rijswijkers kregen maandagavond 3 april vlak voor acht uur in de gaten dat er iets groots gaande was bij het wijkcentrum. Een paar fietsers keken nieuwsgierig op, een paar jongeren hielden halt. Niet alleen stonden er op de stoep meerdere cameraploegen klaar; ook waren er beveiligers en parkeerde er een politiebusje op het terrein. Een van de cameraploegen maakte zich druk om de zon, die al bijna onderging. Even later kwam burgemeester Huri Sahin naar buiten, duidelijk om iemand te verwelkomen. En daar arriveerde hij, per auto: Koning Willem-Alexander.

Toespraak imam

Vriendelijk en warm gaven de Koning en burgemeester elkaar een hand, waarna zij het gebouw binnen gingen. Na een toespraak van de imam, die vertelde over de betekenis van het vasten tijdens de Ramadan en voor deze avond het vasten verbrak, nam Zijne Majesteit deel aan de iftar-maaltijd, die voor een groot deel verzorgd was door de vrouwen van de Wereldkeuken van Welzijn Rijswijk.

Bekende Rijswijkers

Onder de gasten bevonden zich meerdere vrijwilligers van Welzijn Rijswijk, zoals Monique Bulsing, die 30 januari de eerste prijs won tijdens de Rijswijkse dankjewelavond. Ook fractievoorzitter Mohamed El Majjaoui van Partij voor Gelijkheid & Rechtvaardigheid was aanwezig, als burger, net als Anice Hagui, Hoofd Team Veiligheid, Inspectie en Handhaving bij de gemeente Rijswijk.


De Koning schoof samen met de burgemeester aan bij drie verschillende tafels. - DvE

‘Alvast gefeliciteerd met uw verjaardag!’

De Koning nam aan drie verschillende tafels deel aan de iftar-maaltijd. Onder het genot van allerlei midden-oosterse gerechten, zoals harira soep, baba ganoush en chebakia, voerde hij gesprekken met de tafelgasten. De avond werd beëindigd met een toespraak van Welzijn Rijswijk. Behalve het compliment “Rijswijk kan een geheim bewaren!”, werd daar ook een felicitatie voor de Koning aan toegevoegd: “Alvast namens alle inwoners van Rijswijk, gefeliciteerd met uw verjaardag!” 

Een uitgebreid verslag volgt later.