Marianne Kleihorst: ‘Mijn jeugdjaren bij Don Bosco’

Cultuur
Als Marianne Kleihorst langs het terrein van Don Bosco wandelt, komen de mooiste herinneringen naar boven. Zij zal zeker bij het jubileumfeest in augustus zijn!
Als Marianne Kleihorst langs het terrein van Don Bosco wandelt, komen de mooiste herinneringen naar boven. Zij zal zeker bij het jubileumfeest in augustus zijn! (Foto: PS)

Don Bosco bestaat dit jaar 70 jaar. Velen bewaren dierbare herinneringen aan dit jeugdcentrum. In hun latere levensfase hebben zij vaak profijt getrokken van de tijd die ze bij Don Bosco hebben doorgebracht. Zo ook Marianne Kleihorst die enthousiast reageerde op een oproep in Groot Rijswijk om deze bijzondere, vormende periode voor haar met de lezers te delen.

Door Paul Schott

Marianne Kleihorst: “Mijn zusjes en ik waren vanaf 1965 regelmatig te vinden in jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk alsook mijn moeder die zich als vrijwilligster had aangemeld. Ik heb altijd graag op trommels willen slaan en kreeg hier de gelegenheid om samen met drie andere meiden in een bandje te spelen, genaamd ‘the funny ones’.  De professionele muziek die in de pauzes werd gedraaid trok meer mensen naar de dansvloer dan onze performance maar dat deerde ons niet. We hadden plezier.”


Marianne Kleihorst in haar jonge jaren bij Don Bosco. - Privé

Volksdansen

“Op een dag vroeg ik nieuwsgierig aan een groepje jongeren wat ze gingen doen. Volksdansen was het antwoord. Waarom doe je niet mee? Weekeinden achtereen, zonder ook maar een moment moe te worden, dansten we de sterren van de hemel. Ook mijn zusjes Carla en Silvia, maar eveneens mijn moeder raakten met het volksdansvirus besmet. Niet veel later begon ik zelf volksdanslessen te geven. Nadat ik hiermee was gestopt, namen Carla en Silvia het stokje van mij over en werkten zij, met verschillende groepen, naar de jaarlijkse uitvoering op het grote toneel van het jeugdcentrum toe. Ik gaf het publiek uitleg over de oorsprong en de betekenis van de dansen en kletste verder de boel aan elkaar. Bij de eerste uitvoering waren de kostuums nog door Carla en Silvia zelf gemaakt. Dit monnikenwerk werd professioneel overgenomen door mevrouw Bontenbal, die de mooiste kostuums wist te naaien. Helaas is het kapelletje waar altijd gedanst werd en waar de kostuums opgeslagen waren, afgebrand. Alle noeste arbeid van jaren in één klap verdwenen.”


Dierbare herinneringen heeft Marianne ook aan het toneel van het jeugdcentrum. - PS

Jeugdkampen

“Vanuit Don Bosco werden er jaarlijks jeugdkampen georganiseerd. Je mocht mee tot en met de leeftijd van 16 jaar en ik kon er nog net een jaar gebruik van maken. Het werd een onvergetelijke week. De jaren daarna ben ik als leidster meegegaan. Samen met de andere vrijwilligers vormden we een hecht team en alles was strak georganiseerd. We logeerden op de Mariahoeve, een boerderij in Assel gerund door paters Salesianen. De eerste jaren verbleven we in de koeienstal. Later zijn er locaties bij gebouwd met meer comfort. Vele anekdotes zijn er te vertellen over de belevenissen tijdens die weken. Zo bedachten we onder andere een speurtocht voor de oudere kinderen in de avond. De speurtocht was hilarisch en een groot succes.”


“Ik heb veel aan Don Bosco te danken.” - PS

Mooie tijd, veel geleerd

“Terugkijkend op de Don Bosco periode kan ik niet anders concluderen dan dat ik er veel aan te danken heb. Het heeft mij al op jonge leeftijd over de schroom gezet in het openbaar te speechen. Mijn hele arbeidzaam leven heb ik hier profijt van mogen ervaren. Daarnaast heeft het mij twee zwagers opgeleverd waar mijn zusjes Carla en Silvia inmiddels respectievelijk 51 en 48 jaar mee getrouwd zijn.”

Dit jaar viert Don Bosco in Rijswijk zijn 70-jarig bestaan. Deze mijlpaal wordt gevierd met een reünie voor iedereen die sinds 1953 als deelnemer het jongerencentrum heeft bezocht of als medewerker of vrijwilliger bij een van de vele activiteiten betrokken is geweest. De reünie zal plaatsvinden op woensdagmiddag 16 augustus, tijdens het jaarlijkse Vakantiebos.