Varend Corso Westland 2023 vaart ook weer langs Rijswijk

Cultuur
Veel nieuwe, jonge deelnemers aan het Varend Corso dit jaar.
Veel nieuwe, jonge deelnemers aan het Varend Corso dit jaar. (Foto: PR)

Op 23 juni, 24 en 25 doet het Varend Corso Westland de Rijnlandse, Westlandse en Delflandse wateren aan. Op zondag 25 juni varen de mooi versierde boten ook langs het Haantje en Sion in RijswijkBuiten. Het belooft weer een echt feestje te worden. “Het klinkt raar, maar de coronatijd heeft het Corso goed gedaan”, zegt Sander Nieuwenhuizen, de voorganger van de werkgroep PR, Communicatie en Social Media. 

Nieuwenhuizen licht toe: “We maken voor wat betreft de deelnemende schippers een verjongingsslag. Tot onze stomme verbazing hebben zich ruim 20 nieuwe jonge schippers aangemeld, die bij wijze van spreken staan te trappelen om te beginnen. Dat geeft een nieuw elan aan het Corso.” Ook de Westlandse jeugd is razend enthousiast. Er bestaat zelfs een wachtlijst voor deelnemers aan het jeugdcorso.”

Jeugdcorso en Blooming Battle

Aan deze editie nemen teams van scholen deel en geloof het of niet: er is een wachtlijst. De kinderen zijn razend creatief. De leerlingen van de Bernadette school in Naaldwijk zijn, op zoek naar sponsoren, bij Deliflor terecht gekomen, een kweker op de Maasdijk. Ook hartstikke leuk: speciaal voor de kinderen heeft het bedrijf chrysantenstekken laten ontwikkelen in Uganda en Zambia. ”Naast het jeugdcorso is er dan ook nog de Blooming Battle; een competitie tussen scholen die een opleiding tot bloemist verzorgen. Daaraan nemen tien teams deel. De Rabobank heeft het project geadopteerd en sponsort dat Corso onderdeel.”


Route op zondag 25 juni, langs ‘t Haantje en Sion. - Varend Corso Westland

Speciale opening

Veel vernieuwing dus in het Corso, dat maar liefst 47 drijvende deelnemers kent dit jaar. Ook de opening zal een heel speciale worden. “We maken daarvoor gebruik van het gebouw Dutch Flowergroup. Daarin wordt een grote evenemententent gebouwd en daar worden de gasten ontvangen. Niet alleen op uitnodiging van het Corso-bestuur, maar ook van de gemeente Westland.”

Netwerkevenement

Hij vervolgt: “Het gemeentebestuur wil het Corso, een schitterend uithangbord voor tuinbouwgebied nummer 1 van Nederland, gebruiken als hét netwerkevenement voor haar relaties. De gasten zullen in de evenemententent officieel ontvangen worden en na de officiële toespraken maakt het hele gezelschap een wandeling naar de waterkant, om het Corso aan zich voorbij te zien varen. Uiteraard zal ook daar het commentaar van Hans Hoogerwerf niet ontbreken.”