Kaartverkoop nieuw seizoen Rijswijkse schouwburg gaat van start!

Cultuur
Voor Lydia Huisman is dit het tweede seizoen waarin ze de schouwburgprogrammering voor haar rekening neemt.
Voor Lydia Huisman is dit het tweede seizoen waarin ze de schouwburgprogrammering voor haar rekening neemt. (Foto: Marc Tangel)

Met Ellen ten Damme op 7 juni als slotact van dit seizoen, maakt de Rijswijkse schouwburg zich op voor een ogenschijnlijke vakantie. Niets is minder waar, want achter de schermen wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het komend theaterjaar. Voor Lydia Huisman is dit de tweede keer dat ze de programmering voor haar rekening neemt: “Over smaak kun je discussiëren, maar ik let op kwaliteit.”

Door: Marc Tangel

Doorgaans is Lydia vooral actief achter de schermen, maar bij de opening van het nieuwe theaterseizoen, tijdens ‘(r)entree’ op 10 september, zal zij ook het podium beklimmen. “Die avond presenteren we zo’n zeven acts uit het nieuwe programma. Dat ga ik samen met een co-host doen. Spannend, maar ik heb er erg veel zin in”, vertelt ze. Traditiegetrouw is deze openingsavond voor de ‘Vrienden van de Schouwburg’, maar overige belangstellenden kunnen voor slechts tien euro ook een voorproefje krijgen op het nieuwe seizoen.

Bomvol

En dat seizoen zit bomvol. Ruim 170 voorstellingen zijn in de gids voor dit jaar te vinden en dat is volgens Lydia nog maar het begin: “Met dit aantal houden we de mogelijkheid open om gedurende het lopende seizoen nog extra voorstellingen toe te voegen. Daarmee kunnen we meer inspelen op de actualiteit. En het biedt ook ruimte voor lastminute verhuur.”

Familievoorstellingen

Naast vertrouwde pijlers als muziekvoorstellingen en cabaret, zet Lydia dit jaar vooral in op nieuwe doelgroepen. Zo investeert de schouwburg dit jaar extra in familievoorstellingen en moet de jeugd meer geënthousiasmeerd worden om naar het theater te gaan. Om hier een begin mee te maken, zijn er komend seizoen drie peuterochtenden geprogrammeerd, waarin speciale theatervoorstellingen voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar worden gegeven. Daarnaast wordt voor kinderen tot en met 12 jaar het concept ‘Theatervriendjes’ uitgerold, de jeugdvariant van de ‘Vrienden van de Schouwburg’: “Wie hier lid van wordt krijgt leuke voordelen”, licht Lydia toe. “We organiseren speciale evenementen, maar het belangrijkste is misschien wel dat een theatervriendje die hier met zijn begeleider naartoe komt, gratis nog één broertje, zusje of klasgenootje mee mag nemen naar de voorstelling. Ik denk dat dit een leuke manier is om de jeugd kennis te laten maken met het theater. Uiteindelijk zijn zij straks onze bezoekers.”

Kleine Zaalkaart

Eveneens nieuw op het theatermenu van volgend jaar is de ‘Kleine Zaalkaart’, een abonnement van slechts 99 euro waarmee bijna alle voorstellingen in de kleine zaal te bezoeken zullen zijn. “Dat zijn er zo’n 25”, licht Lydia toe. “In genres variërend van beginnend cabaret tot bijzondere muziekvoorstellingen.” Daarnaast biedt de schouwburg komend seizoen de ‘Dinsdag Matinee’ aan. Een serie voorstellingen voor iedereen die wel van het theater houdt, maar liever niet ’s avonds de deur uit gaat. Vier van deze middagen staan de komende maanden op het programma, met onder anderen Jordy van Loon die liedjes van Louis Davids zingt.

Maatje

Teruggekeerd wegens succes is de date night. Voorafgaand aan de cabaretvoorstelling van Arjan Keton op 16 februari, kunnen belangstellenden, die op zoek zijn naar een partner, kennismaken tijdens een interactief evenement. “Mensen kunnen dan zelf aangeven of ze bijvoorbeeld op zoek zijn naar een maatje om iets leuks mee te doen, of echt de ware liefde proberen te vinden”, vertelt Lydia. “Vorig jaar hebben we dit spontaan georganiseerd en daar kwamen toch zo’n zeventig mensen op af. Eigenlijk ben ik wel benieuwd of daar nog iets blijvends uit is voortgekomen, maar het feit dat je mensen die soms al heel lang alleen zijn bij elkaar brengt, is al een prachtig resultaat.”

Filmfestival

Het seizoen zit dus bomvol, we zeiden het al. “En we zijn er nog niet”, haast Lydia te zeggen, waarna ze wijst op de eigen producties die de schouwburg komend jaar voor het voetlicht wil brengen. Zo is er in het weekend van zaterdag 16 september het Surinaams Filmfestival, waar wordt ingespeeld op het herdenkingsjaar van het slavernijverleden en waar ruimte wordt geboden om het Suriname van het verleden, het nu en de toekomst te presenteren. Aansluitend is er in oktober de voorstelling ‘Boys Won’t Be Boys’, waarin lokale artiesten uit Rijswijk middels dans, rap en cabaret laten zien dat het stoer is om je (als man) kwetsbaar op te stellen.

Extra namen

Het volledige seizoen 2023 - 2024 is terug te lezen in de theaterkrant van de Rijswijkse schouwburg. Hoewel, volledig… “Gedurende het jaar komen er nog extra voorstellingen bij”, verzekert Lydia. “Ik kan zelfs verklappen dat er in juni nog een extra naam aan het programma wordt toegevoegd, die mij liet dansen van blijdschap toen ik de bevestiging binnenkreeg.”

De verkoop van het nieuwe seizoen start op maandag 5 juni om 10.00 uur. De kassa is deze dag extra geopend van 10.00 tot 16.00 uur. ‘Vrienden van de Rijwijkse Schouwburg’ kunnen vanaf 2 juni 10.00 uur al kaarten kopen. Kaartverkoop via www.rijswijkseschouwburg.nl of telefonisch via NTK 070 - 2501160. Op vrijdag is de kassa open van 16.00 tot 19.00 uur.