Druk bezochte voorleesdag voor dreumes en baby in bibliotheek

Cultuur
Vader en dochters Van Malsen krijgen van boekstartcoach Ingrid het roze koffertje aangereikt.
Vader en dochters Van Malsen krijgen van boekstartcoach Ingrid het roze koffertje aangereikt. (Foto: Robert Heijdemann)

De Rijswijkse bibliotheek beleefde zaterdag een topdag. Jonge gezinnen komen al vroeg in de ochtend met baby’s en dreumesen naar de jaarlijkse BoekStartdag. “Zie het maar als een openhuisdag. Hét moment om het aanbod voor de allerjongsten extra in de kijker te zetten,” vertelt Louise Timmer van de bibliotheek.

Door: Robert Heijdemann

“Pasgeboren baby’s vangen bij voorlezen al klanken op, waardoor zij sneller woorden leren. Veel voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling en een grote woordenschat”, vervolgt Louise. Het hele jaar door organiseert de Rijswijkse bieb bij het station veel activiteiten voor de allerkleinsten.

Voorlezen altijd leuk

Ook deze zaterdag is er een aantrekkelijk programma samengesteld. Vanzelfsprekend zijn er een aantal voorleessessies en in het theater worden druk bezochte poppenkastvoorstellingen gegeven. In de BoekStarthoek staat een mooie collectie babyboekjes, waarvan de leukste en nieuwste titels worden voorgelezen. Opvallend veel opa’s en oma’s genieten met hun kleinkinderen van de leuke verhalen. Op de informatiemarkt staan er speciaal voor jonge ouders kramen van de Buurtgezinnen, het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Rijswijkse zwembad.

Koffertje ophalen

De BoekStartdag is ook een mooi moment om meteen het BoekStartkoffertje op te halen. Ouders van pasgeboren baby’s krijgen op het consultatiebureau een bon, waarmee ze dit leuke roze koffertje kunnen ophalen. “In het BoekStartkoffertje zitten twee leuke boekjes. Een boekje van stof en eentje van karton, speciaal voor de baby. Bij elk boekje hebben we handige en leuke voorleestips verzameld”, legt Louise uit. Ook vader Gijs van Malsen komt met zijn drie weken jonge dochter Sophie naar de BoekStartdag. Met de bon van het Consultatiebureau. Zijn middelste dochter Maartje van twee jaar, draagt het koffertje voor haar zusje. In het koffertje zit ook een spaarkaart. Door mee te doen met activiteiten kan je sparen voor leuke cadeautjes zoals kleurige babysokjes.

Enthousiaste reacties

Rond de middag is het topdrukte. Veel ouders staan bij de infomarkt, zitten in het Theater of luisteren aandachtig naar het voorlezen. “Ik heb nooit geweten dat de bibliotheek ook uitleenboekjes heeft voor de allerkleinsten. Na het voorlezen ruil ik ze om voor nieuwe”, vertelt een jonge moeder. Een ander stel dat net bij het voorlezen was: “Dit soort voorleessessies zijn speciaal voor de baby’s en dreumesen. Je krijgt er ook boekentips en je ontmoet andere ouders”.

Gezellig en leerzaam

“Voorlezen is niet alleen gezellig, maar ook leerzaam. Je leert op jonge leeftijd veel nieuwe woorden en het zaadje dat lezen heel leuk is wordt ook geplant. Dat plezier is belangrijk. En het is leuk om samen te genieten van voorlezen,” geeft Louise ons mee.

Woensdag 14 juni van 10.30 tot 11.30 uur is weer een babystartochtend in de Rijswijkse bieb.