Reünisten Don Bosco delen mooie herinneringen

Vanuit alle hoeken van het land hebben ze de reis naar het Julialaantje in Rijswijk gemaakt. De mannen en vrouwen die in hun jonge jaren kind aan huis waren bij Jeugdcentrum Don Bosco. Zij komen voor de reünie die wordt gehouden ter ere van het 70-jarig bestaan van Don Bosco in Rijswijk.
door Robert Heijdemann
Veel van hen hebben elkaar vele decennia niet gezien of gesproken. Maar al snel hangen ze over de tafels met honderden foto’s en knipsels en delen ze lachend samen de mooiste herinneringen.
De gele slang
Ton van Pelt komt uit Groningen. “Ik ben tweeënhalf uur onderweg geweest maar wilde deze reünie niet missen”, vertelt hij. Ton was één van de eersten die naar Don Bosco kwam. “Ik was nog maar zes jaar. We lazen stripboeken en leerden biljarten en tafeltennissen, schaken en dammen en elke woensdag was er handenarbeid. Door de mondorgelclub Allegro kwam ik in contact met de muziek. Maar natuurlijk waren er ook veel buitensporten te doen.” Hij vertelt dat er toen beruchte buurtbenden waren met namen zoals De gele slang en de Zwarte hand. “Die konden we makkelijk ontlopen omdat we niet op straat zwierven maar bij Den Bosco waren.”
Vakantiebos
De reünie vindt plaats op de 16 augustus tijdens het jaarlijkse Vakantiebos en tevens op de geboortedag van de grondlegger Giovanni Bosco. Het Vakantiebos wordt dit jaar voor de 57-ste keer georganiseerd. De reünisten kijken met plezier naar alle spelende jonge kinderen en het grote aantal enthousiaste vrijwilligers. Oude herinneringen van tientallen jaren geleden komen boven. Don Bosco - geboren in 1815 - leerde tijdens zijn priesterschap de trieste levensomstandigheden van de jongens kennen in de voorsteden van Turijn. Jonge mensen doolden door de straten, werkloos, verloren, tot het ergste bereid. Hij wilde een eind maken aan die sociale wantoestanden. Het begon met een centrum waar de jongens terechtkonden. Hij regelde werk en bouwde huizen waar arme jongens konden uitgroeien tot geschoolde werkkrachten. Op aanraden van paus Pius IX stichtte hij de Salesianen en de Zusters van Don Bosco. Zo groeide het werk van Giovanni voor jongeren wereldwijd.
Tweede huis
Don Bosco Rijswijk heeft nog steeds dezelfde missie als de inspirator Giovanni Bosco die zich ontfermde over kansarme jeugd. Inmiddels zijn we zo’n 200 jaar verder. Bij Don Bosco Rijswijk spelen kinderen afkomstig uit alle lagen van de samenleving. Daaronder ook kinderen die het thuis of op school moeilijk hebben. “Bij Don Bosco kunnen we hen een thuisgevoel en een luisterend oor bieden, precies wat zij vaak nodig hebben. Wij inspireren, stimuleren en begeleiden deze kinderen in hun ontwikkelingsproces om hun eigen talenten en mogelijkheden te ontdekken en te benutten”, vertelt leidinggevende Marlies Cuppen. Zij is al 27 jaar betrokken bij de activiteiten van Don Bosco.
Honderden foto’s en knipsels bekijken en lachend samen de mooiste herinneringen delen. - (Foto: Robert Heijdemann)
Vergelijkbaar met de activiteiten van Don Bosco is er nu, anno 2023, het project Tweede Huis voor kinderen die na schooltijd even ergens anders willen zijn dan thuis. “Bij Don Bosco maken ze vriendjes, doen spelletjes en kunnen hun verhaal kwijt. Of gaan ze met begeleiding aan de slag met wat ze moeilijk vinden, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse taal en het contact maken met leeftijdsgenootjes. Ook kinderen die thuis of op school problemen hebben kunnen bij Don Bosco hun verhaal kwijt.”
Plek om te chillen
Ook jongeren verdienen een plek om te chillen en daarvoor zijn de speciale jongerenavonden bij Don Bosco Rijswijk. “Eén keer per maand op vrijdagavond ontmoeten jongeren van 13 tot en met 27 jaar elkaar in de veilige omgeving van Don Bosco Rijswijk voor spelletjes en plezier. Er is ook genoeg tijd om in gesprek te gaan over bijvoorbeeld werk of school, drugs of solliciteren. Er zijn activiteiten als workshops en avonden met gastsprekers. Zo biedt Don Bosco Rijswijk een veilige haven voor jongeren die anders op straat blijven hangen.”
Peter Joëls spreekt over ‘een fantastische tijd’, terwijl hij met krantenknipsels in zijn hadden staat. “Ik kwam hier op mijn tiende jaar. Biljarten, voetballen en spelletjes. De paters hadden als eersten een Monopoly-spel. Niemand had dat thuis, veel te duur. Als dat hier werd gespeeld door vier spelers, stonden er zeker 20 omheen om te kijken”, vertelt hij lachend. “Al snel had de pater, die de tafeltennisclub TSB (The Smash Boys) onder zijn hoede had, door dat ik daar wel goed in was. Ik werd lid en behaalde veel successen in de regio bij de jeugd. Samen met mijn broer Rob werden we kampioen van Nederland bij de jeugd.” Hij speelde later in seniorenteams en werd op zijn 21-ste de jongste bondscoach va Nederland.
Golden Earrings
Ook Rijswijker René Knijnenburg kijkt met veel plezier terug aan het Jongerenprogramma van Don Bosco. Toen hij deelnam aan judo, handenarbeid, de jongereninstuif en het jeugdkoor. De vele uren die hij doorbracht bij Don Bosco.
Naarmate de reünie vordert komen de verhalen boven. “We begonnen zondagochtend met de mis, toen al in het Nederlands en met actuele onderwerpen, daarna volgde de soos en de filmmiddag. ‘s Avond was er dansen. Dat was wel een overgang, want in het begin kwamen er alleen jongens, herinnert een reünist zich. “En op zondagavond was de soos. Toen traden Herman Brood Rocking Martin and his Delta’s, René and the Alligators en de Golden Earings (met een S) op voor 50 gulden”. “De bejaardenmiddagen waren legendarisch met Ria Valk en Corry Konings!” Naarmate de middag vordert zitten de reünisten buiten en halen herinneringen op. Tussen hen door rennen de uitgelaten kinderen van het vakantiebos. Kortom, een prachtige middag die zorgt voor weer veel nieuwe herinneringen.