Regio Omroep West eindigt op 12e plek van Regio Songfestival

Cultuur
Emmy Ackermans won de eerste editie van het Regio Songfestival 2023.
Emmy Ackermans won de eerste editie van het Regio Songfestival 2023. (Foto: Rego Meijer Photography)

Zaterdagavond 4 november vond de eerste editie van de finale van het Regio Songfestival 2023 plaats, dat uitgezonden werd door de dertien regionale omroepen in Nederland. Act LIEN vertegenwoordigde de regio van Omroep West - waaronder Den Haag en Westland - en eindigde op de één-na-laatste plek. 

De winnares van het allereerste Regio Songfestival is Emmy Ackermans. Zij won in de Stadsschouwburg Utrecht de finale van het Regio Songfestival 2023. Emmy vertegenwoordigde Limburg met haar nummer ‘’t Letste Rundje’ en eindigde daarmee op de eerste plaats. LIEN, die de regio van Omroep West vertegenwoordigde is op plek twaalf geëindigd - de één-na-laatste plek, met het nummer ‘Waar ben je dan’.

Punten

Limburg kreeg in totaal 177 punten (publieksstemmen en vakjury). Brabant werd tweede en Overijssel werd derde. West kreeg in totaal 49 punten; 43 van de vakjury, 6 van het publiek. Dennis Weening, Céline Huijsmans en Menno Tamming vormden de vakjury namens Omroep West.


‘Ontzettend genoten’

Lien Cornelissen reageerde na afloop: “Het is jammer dat we niet zoveel punten hebben gekregen, maar ik ben tevreden met het optreden. Ik heb ontzéttend genoten van dit evenement en alles wat erbij kwam kijken! Het heeft enorm veel zin in mij aangewakkerd om nog veel meer op te gaan treden.”

Een van de presentatoren, oud-songfestival deelnemer Stefania, heeft ook genoten van de uitzending: “Wat tof om te merken dat er zoveel talent in alle regio’s van het land is. Ze hebben allemaal stuk voor stuk de beste versie van zichzelf laten zien. Een geweldige avond!”

Volgend jaar

Het was voor het eerst dat de dertien regionale omroepen samen het Regio Songfestival organiseerden. Zij kijken met trots terug op het project. “Tevens bood dit unieke evenement de gelegenheid om iedere regio goed op de kaart te zetten.” Vanwege het succes is besloten dat het Regio Songfestival als jaarlijks event blijft terugkeren. Er zijn al plannen voor volgend jaar; dan zal de finale plaatsvinden in de provincie Limburg, de regio van de winnaar 2023.

Terugkijken

De finale was live te volgen via de tv-zenders van de regionale omroepen, waaronder TV West en de YouTube-kanalen van die omroepen. Je kunt de uitzending hier terugkijken: https://www.youtube.com/watch?v=mIOWizf9s1s.