Ineke Mahieu exposeert monumentaal werk op klein formaat

Cultuur
Ineke Mahieu toont bij Arti Shock zowel landschapschilderijen als stillevens.
Ineke Mahieu toont bij Arti Shock zowel landschapschilderijen als stillevens. (Foto: Privéfoto)

Schilder en schrijver Ineke Mahieu exposeert van zaterdag 13 april tot en met donderdag 2 mei een overzicht van haar recente schilderijen bij kunstenaarsvereniging Arti Shock te Rijswijk.

Ineke Mahieu is tevens bekend als schrijfster van kinderboeken (onder meer Overal Water, De Reis van Sjaak Lemère) en van populaire geschiedenisboekjes als De Haagse Canon. “Maar ik heb altijd geschilderd, van jongs af aan”, vertelt ze. “Het is een fijne combinatie. Ik werk meestal buiten, vaak aan het strand. Met een boek ben je heel lang bezig. Dan is het fijn om op het doek wat sneller en spontaner te kunnen werken. Een boek kost een jaar, een doek soms een dag.”

Ineke toont bij Arti Shock zowel landschapschilderijen als stillevens. “Vandaar ‘Here, There en Everywhere’. Dat zijn de stillevens, de verte, het landschap. Ook slaat de titel op het feit dat ik altijd en overal op zoek ben naar een mooi motief, naar inspiratie om te schilderen. En het is natuurlijk ook een erg mooi Beatlesliedje.” 

Landschap door Ineke Mahieu

De meeste schilderijen hebben een handzaam formaat. “Dat heeft ook een praktische reden”, aldus Ineke. “Op locatie werk ik meestal op een klein formaat. Het werk is een weergave van wat ik zie én voel. Schilderen in de open lucht is steeds opnieuw een fascinerende uitdaging. Elke keer als ik mijn ezel ergens buiten heb opgezet, vraag ik mezelf af wat op dat moment de essentie en de sfeer van het landschap is. “De schoonheid daarvan, die wil ik overbrengen op mijn doek.” In deze expositie is te zien dat Mahieu een duidelijke voorkeur heeft voor het kustlandschap. “Het is de kunst om de weidsheid en oneindigheid van het kustlandschap over te brengen op een klein schilderdoek. Monumentaal werken op klein formaat”, besluit ze.

De opening van deze expositie vindt plaats op zondag 14 april om 15.00 uur door schrijver Ad van Gaalen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Haags Jazz Trio. Galerie Arti-Shock is gevestigd in Schoolstraat 26, op de hoek met de Kerkstraat. Toegang is gratis. Naast de getoonde werken is ook werk uit de gevarieerde stock te koop. Meer info is te vinden op: www.arti-shock-rijswijk.nl.


Stilleven door Ineke Mahieu