Gemeente Rijswijk wil inwoners met lage inkomens helpen met energie besparen

Financieel
De witgoedregeling (vervangen of repareren van een kapot apparaat, zoals een wasmachine) is een van de manieren waarop de gemeente Rijswijk inwoners met lage inkomens wil helpen.
De witgoedregeling (vervangen of repareren van een kapot apparaat, zoals een wasmachine) is een van de manieren waarop de gemeente Rijswijk inwoners met lage inkomens wil helpen. (Foto: Pixabay)

De sterke stijging van de prijzen levert voor veel huishoudens spanning op. Dat is zeker voelbaar bij een tariefswijziging van de energieleverancier. Ook Rijswijkse huishoudens hebben daarmee te maken. Voor een fors aantal huishoudens levert dit op dit moment al financiële problemen op. De gemeente Rijswijk wil inwoners met energiearmoede helpen.

“In Rijswijk hebben circa 4% van de huishoudens te maken met energiearmoede. Voor die groep die moeite heeft met het betalen van de energierekening gaan we mensen helpen en daarvoor komt het Rijk ons tegemoet”, aldus wethouder armoedebestrijding Gijs van Malsen. 

Verlagen energieverbruik

Deze ondersteuning richt zich op het verlagen van het energieverbruik. De hulp van de gemeente voor energiebesparing bestaat uit: 

1. Energiecoaches aan huis voor advies en aanbrengen kleine besparende maatregelen zoals tochtstrips;
2. Witgoedregeling voor huishoudens tot 130% van het minimum inkomen: een vergoeding voor reparatie of vervanging van een kapotte wasmachine, koelkast, fornuis, kookplaat, oven of stofzuiger;
3. Cadeaubonnen voor kleine energiebesparende maatregelen voor huurders t.w.v 80 euro (tot 31 december 2022);
4. Energieadviezen voor Verenigingen van Eigenaren.

Laag inkomen en slecht energielabel

De hulp is gericht op huurders en woningeigenaren waar energiearmoede speelt. Concreet betekent dit dat de huishoudens worden benaderd met een inkomen tot 130% van het minimum inkomen in woningen met een slecht energielabel. Voor Verenigingen van eigenaren (VvE’s) ontvangt de VvE het energieadvies omdat de VvE in de regel besluit over isolerende maatregelen. 

Woningcorporaties

De energiecoach, de cadeaubon en de witgoedregeling kunnen wel door een individuele bewoner worden aangevraagd. Zowel woningcorporaties Vidomes als Rijswijk Wonen gaan ook energiecoaches inzetten. De gemeente werkt de komende tijd samen met partijen aan een verdere uitwerking van de maatregelen. 

Duurzame toekomst

De komende jaren schakelt Rijswijk over naar een duurzame toekomst. We gaan minder fossiele brandstoffen gebruiken en stappen over naar schone energiebronnen. Wethouder Duurzaamheid & Energietransitie Mark Wit: “Dit doen we stap voor stap én samen. De eerste belangrijke stap: onze huizen beter isoleren en meer energie besparen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energierekening én woongenot. Alle kleine beetjes helpen. Energiebesparing is een actueel thema dat ook aankomende week extra wordt benadrukt tijdens de Week van de Duurzaamheid.” 

Vragen

Rijswijkers met geldvragen of geldproblemen kunnen terecht bij het Financieel Servicepunt. Zie voor meer informatie www.fsprijswijk.nl of bel naar 070 326 1955. Woningeigenaren die al zelf aan de slag willen om hun huis voor te bereiden op een duurzame toekomst, kunnen hiervoor kijken op www.regionaalenergieloket.nl/rijswijk voor advies en praktische tips.