Dunea stimuleert klanten om bewust met drinkwater om te gaan.
Dunea stimuleert klanten om bewust met drinkwater om te gaan. (Foto: Pixabay)

Drinkwater in ons gebied duurder in 2023, maar blijft ‘relatief goedkoop’

Financieel

Het tarief van Dunea voor drinkwater stijgt per 1 januari 2023 met 24 cent per duizend liter. Ook het vastrechttarief gaat omhoog met € 2,68 per jaar. Rijswijk is één van de 17 gemeenten waar Dunea drinkwater levert.

De tarieven zijn vandaag vastgesteld in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, bestaande uit de gemeenten in het leveringsgebied van Dunea. De voornaamste oorzaak van de tariefsverhoging zijn de toegenomen kosten voor de productie van drinkwater, onder andere voor energie en grondstoffen. De prijsstijging past dan ook in een landelijke trend: alle Nederlandse drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven.

13 euro per jaar

Duizend liter drinkwater kost het komende jaar € 1,41. Het vastrecht voor de meest voorkomende leveringscapaciteit wordt € 72,90 per jaar. Alle genoemde bedragen zijn inclusief btw. Bij gemiddeld verbruik van 43,5 m3 per persoon is de verhoging in 2023 voor een éénpersoonshuishouden ongeveer 13 euro per jaar. Voor een tweepersoonshuishouden kost het rond de 24 euro extra en voor een vierpersoonshuishouden is dit ongeveer 44 euro.

Hulp bij betalen 

Wim Drossaert, algemeen directeur van Dunea: “Drinkwater blijft gelukkig relatief goedkoop. Dat is natuurlijk ook belangrijk voor een eerste levensbehoefte. Tegelijkertijd besef ik goed dat deze tariefsverhoging voor onze klanten boven op de prijsstijgingen van onder meer energie en boodschappen komt.” Dunea adviseert klanten die hulp nodig hebben bij het betalen van hun drinkwaterrekening om snel contact op te nemen, zodat er een oplossing gevonden kan worden en er geen nieuwe achterstanden ontstaan. Klanten kunnen een passende betalingsregeling afsluiten of ervoor kiezen om de waterrekening maandelijks te betalen.

Bewust en duurzaam omgaan met drinkwater 

Dunea verwacht dat er de komende jaren forse investeringen nodig zijn om aan de groeiende vraag naar drinkwater te kunnen voldoen. “Doordat de bevolking sneller groeit dan lang werd gedacht, moeten we al op korte termijn alles uit de kast halen om voldoende drinkwater te kunnen blijven leveren. Bijvoorbeeld door de inzet van nieuwe bronnen en innovatieve technieken om het water te zuiveren”, aldus Wim Drossaert.

Doordat de bevolking sneller groeit dan lang werd gedacht, moeten we alles uit de kast halen

Door de grote uitdaging waar Dunea voor staat om iedereen elke dag van water te blijven voorzien, stimuleert het drinkwaterbedrijf haar klanten om bewust en duurzaam met water om te gaan. Dit helpt Dunea bij het behalen van haar opgave, maar scheelt natuurlijk ook in de drinkwaterrekening.

Tariefcalculator 

Met de tariefcalculator op de website van Dunea kunnen klanten vanaf 1 december op basis van hun gezinssamenstelling een indicatie krijgen van hun drinkwaterrekening in 2023 en zien wat voor invloed de prijsstijging heeft op hun persoonlijke situatie. Een volledig overzicht van de tarieven en de tariefcalculator is te vinden op www.dunea.nl/tarieven.

Afbeelding
Proef met blauwalg in De Put: niet baanbrekend, wél nieuwe inzichten Algemeen gisteren
Afbeelding
Annemieks column: 'Als je haar maar goed zit' Column 5 feb, 12:53
Afbeelding
Dode en zwaargewonde bij steekpartij Frederik van Eedenlaan Delft 112-nieuws 5 feb, 12:16
Afbeelding
Volgend weekend Award-winnende musical in de Rijswijkse Schouwburg Partnerbijdrage 5 feb, 11:21
Afbeelding
Verdachte van dreiging schietpartij op school in Rijswijk aangehouden 112-nieuws 5 feb, 07:11
Afbeelding
Het Neurenberger Mysterie toch te leen bij de bieb Cultuur 4 feb, 21:32
Afbeelding
Code Oranje doet toch niet mee aan verkiezingen Zuid-Holland Politiek 4 feb, 18:04
Afbeelding
Speciaal politieteam houdt Poolse oplichter (52) aan in Rijswijk Politie 4 feb, 16:42
Afbeelding
Volgende tentoonstelling bij Arti-Shock gevarieerder dan ooit Cultuur 4 feb, 13:03
Afbeelding
Politie houdt auto-inbreker aan bij Regentesselaan en zoekt getuigen Politie 4 feb, 10:01
Afbeelding
Kleurrijke wandschilderingen bij fietsviaduct Van Vredenburchweg Cultuur 4 feb, 06:15
Afbeelding
Op deze partijen in Zuid-Holland kun je 15 maart stemmen Politiek 3 feb, 23:00
Afbeelding
Honderden mensen herdenken doodgestoken snackbareigenaar Wei 112-nieuws 3 feb, 19:42