Nederlander beknibbelt op kerstdiner vanwege inflatie

Financieel
Een manier om te bezuinigen op het kerstdiner, is minder mensen uitnodigen.
Een manier om te bezuinigen op het kerstdiner, is minder mensen uitnodigen. (Foto: Pixabay)

Een kleiner gezelschap aan de eettafel en een minder luxe kerstmenu; de inflatie speelt ons dit jaar parten tijdens de feestdagen. De hoge prijzen van voedsel resulteren in de nodige zorgen onder de Nederlander. Dat blijkt uit een onderzoek in november 2022 van maaltijdboxleverancier HelloFresh.

Minder mensen

De decembermaand staat voor velen in het teken van feestelijke diners en uitgebreide feestontbijtjes of -brunches. Maar hoe gezellig dat ook is, toch blijkt dat ruim de helft (54%) van de Nederlanders vanwege de inflatie opziet tegen de kosten van eten tijdens de decembermaand. Dit geldt iets meer voor vrouwen (59%) dan voor mannen (49%). De helft van de Nederlanders (52%) is dit jaar dan ook van plan minder geld uit te geven aan eten. Om geld te besparen doet meer dan de helft (56%) de feestinkopen ruim van tevoren. Een andere manier om de kosten te drukken is door de feestdagen met minder mensen te vieren. Meer dan één derde (37%) viert de feestdagen dit jaar vanwege de economische situatie bewust met een kleiner gezelschap.

Hand op de knip

Maar wat zijn we van plan om uit te geven aan ons kerstmenu dit jaar? Ruim een kwart (26%) geeft aan maximaal 8 euro per persoon per maaltijd te besteden. De meeste Nederlanders spenderen tussen de 8 en 20 euro per persoon aan boodschappen (45%). Een kleine minderheid (9%) pakt groots uit en spendeert meer dan 20 euro per persoon.