3 adviezen van Stanislas-scholieren voor armoede-aanpak

Financieel
De scholieren van het Stanislascollege presenteerden de wethouder hun adviezen.
De scholieren van het Stanislascollege presenteerden de wethouder hun adviezen. (Foto: Robert Heijdemann)

De toenemende armoede raakt ook steeds meer jongeren. Armoedebestrijding is een van de prioriteiten van de Rijswijkse gemeente. Leerlingen van de vierde klas van het Stanislascollege kwamen maandag 5 december naar het stadhuis om drie praktische adviezen te presenteren aan wethouder Gijs van Malsen om deze jongerenarmoede lokaal aan te pakken.

“Armoede is er, daar moeten we zoveel mogelijk aan doen. We hebben daarbij ook de steun van de jongeren nodig. Het is heel belangrijk dat zij met ons meedenken en goede adviezen geven”, sprak de wethouder van Armoedebeleid.

Concrete acties

De leerlingen hebben samen vijf weken gewerkt aan het armoedeprobleem. Deze praktisch opgeleide jongeren koos voor heel concrete acties. “Voor ze aan de slag gingen, spraken ze met organisaties die met armoede te maken hebben zoals de Voedselbank, Schuldhulpmaatje, KEI Rijswijk en natuurlijk de gemeente. Daarbij kregen ze een goed beeld van wat er al gebeurt”, legt Mike van der Kraan van Haaglanden Beweegt uit. Hij heeft in die weken de jongeren begeleid. “Ze hebben in drie groepen een drietal adviezen voorbereid. Inclusief de presentatie en de posters die gebruikt kunnen worden bij het uitrollen van de aanbevelingen.”

Gratis maaltijd op school

Allereerst stellen ze voor om te zorgen dat leerlingen op school een maaltijd krijgen. En dan wel een gezónde maaltijd. Bij veel gezinnen met een kleine beurs is daar onvoldoende geld voor. Gijs van Malsen vindt dit een goed plan, dat ook landelijk de aandacht heeft. Hij wil graag uitzoeken of hierbij naast de school en de gemeente ook lokale ondernemers bij kunnen worden betrokken.

‘Free Period Baskets’

Ook de tweede aanbeveling speelt al landelijk. Dat zijn de ‘Free Period Baskets’ met gratis maandverband of tampons. In de praktijk zijn er wel haken en ogen. Er zijn nu een beperkt aantal uitgiftepunten in Rijswijk en veel vrouwen zijn er niet bekend mee. De leerlingen kiezen er voor om de ‘Baskets’ in de scholen te zetten. Bij de administratie of in de toiletten. En ook moet hieraan meer bekendheid worden gegeven.

Problemen voorkomen

Het laatste advies betreft de financiën. Veel jongeren gaan niet goed om met hun financiën. Dat kan leiden tot schulden en erger. Het voorstel van de jongeren is op scholen lessen te geven waar je op moet letten zodat schulden worden voorkomen.