Totale schadebedrag door vuurwerk in Rijswijk bekend

Financieel
Vuurwerk gezien vanaf de Generaal Spoorlaan tijdens de jaarwisseling 2022/2023.
Vuurwerk gezien vanaf de Generaal Spoorlaan tijdens de jaarwisseling 2022/2023. (Foto: Tino van Dam)

Hoewel er afgelopen jaarwisseling massaal (na twee coronajaren weer legaal) vuurwerk werd afgestoken in de meeste gemeenten, was er gemiddeld minder schade aan gemeentelijke objecten dan vorig jaar. Ook in Rijswijk. Dat blijkt uit een rondgang door ANP bij tientallen gemeenten. 

Er werd tijdens de jaarwisseling 2022/2023 gemiddeld minder schade aangericht aan gemeente-eigendommen als prullenbakken, lantaarnpalen en bankjes dan vorig jaar.  In Rijswijk bedroeg het schadebedrag vorig jaar €55.429, dit jaar was dat €42.721. Dat is een daling van ruim 22%. 

Andere gemeenten

Van sommige gemeenten wordt het schadebedrag momenteel nog berekend. Gisteren maakte Trouw bekend dat bij 50 gemeenten in Nederland de schade minder was, bij 20 was die juist meer. Rijswijk is niet de enige gemeente in de regio bij wie het in vergelijking met vorig jaar meeviel. In de gemeente Pijnacker-Nootdorp is het schadebedrag helemaal flink gedaald, met bijna 70%.

Particulieren

Voor particulieren geldt deze daling ten opzichte van vorig jaar over het algemeen niet. Volgens het Verbond van Verzekeraars is de schade die particulieren hebben geleden door vuurwerk tijdens de afgelopen jaarwisseling, met een bedrag van 10 miljoen, 1 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Maar dat is nog altijd 6 miljoen minder schade dan de jaarwisseling vóór corona. Voor Rijswijk zijn precieze cijfers over schade bij particulieren niet bekend.