Zoveel hoge en lage inkomens zijn er in Rijswijk

Financieel
40% van de bevolking in Rijswijk heeft een lager inkomen, 21% behoort juist tot de hogere inkomensgroepen.
40% van de bevolking in Rijswijk heeft een lager inkomen, 21% behoort juist tot de hogere inkomensgroepen. (Foto: Pixabay)

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) publiceerde onlangs cijfers over het aantal lage en juist hoge inkomens per gemeente, zoals voor het laatst gemeten in 2021. Ook voor Rijswijk zijn percentages bekend.

Goed nieuws voor onze regio is in elk geval dat de sociaal-economische situatie en het inkomen van mensen hier gemiddeld gunstiger is dan in krimpregio’s, vooral in het noorden van het land. Er is hier meer werk en het werk wordt meestal beter betaald. Hier, in het westen van het land, wonen dan ook meer mensen met een hoog inkomen. Een keerzijde: de kosten van het levensonderhoud zijn hier wel iets hoger. Vooral wonen is duurder.

Contrasten

In grote steden zijn de contrasten tussen arm en rijk soms groot. Dat geldt bij uitstek voor Amsterdam, maar ook een beetje voor Den Haag, waar het aandeel huishoudens met een hoog inkomen (20%) ongeveer gelijk is aan het landelijk gemiddelde maar tegelijkertijd veel mensen wonen die weinig te besteden hebben (47%). In Rotterdam zijn relatief weinig huishoudens met een hoog inkomen (16%) en veel huishoudens die juist weinig te besteden hebben (51%). 

Vergelijkbaar met Delft

Rondom grote steden bevinden zich vaak gemeenten waar de inkomens hoog zijn, stelt het CBS vast, met ook de steden rondom Den Haag als voorbeeld. Rijswijk behoort echter niet tot de opvallend ‘rijkere’ gemeenten. Hier heeft 40% van de bevolking een relatief laag inkomen, 21% verdient juist veel. Daarmee kan Rijswijk zich laten vergelijken met Delft, waar de percentages op 45% en 20% liggen - meer Rijswijkers hebben het dus financieel zelfs iets beter. De inkomens van studenten zijn hierin niet meegenomen.

Andere gemeenten

Toch zijn de percentages voor andere gemeenten nog gunstiger. In Pijnacker-Nootdorp (25% lagere inkomens, 33% hoogste), Midden-Delfland (26% en 32%), Westland (34% en 23%), Leidschendam-Voorburg (36% en 27%) en Wassenaar (36% en 36%) hebben ze relatief meer hogere inkomens.

Bron: CBS.