Lezing over de geschiedenis van Pasgeld en ‘t Haantje op 27 september

Historie
Het Jaagpad in vroeger tijden.
Het Jaagpad in vroeger tijden. (Foto: Stadsarchief Delft)

Op dinsdag 27 september vindt er een lezing plaats over de geschiedenis van Pasgeld en ‘t Haantje. Deze lezing wordt gehouden door Wilbert van Bijlert en vindt plaats in Gebouw Hofrust, Herenstraat 44B. De lezing start om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

In het zuiden van de Rijswijkse Plaspoelpolder, op de grens met Delft, liggen de buurtschappen Pasgeld en ’t Haantje. De eerste is vernoemd naar de buitenplaats, die tot het einde van de negentiende eeuw aan de Delftse Vliet lag. De tweede naar de herberg, die eeuwenlang op de hoek van de Delftse Vliet en de Kerstanjewetering stond. Het bijzondere van Pasgeld en `t Haantje is dat het gebied sinds de Middeleeuwen onderdeel uitmaakt van Rijswijk, maar dat haar geschiedenis nauw is verbonden met Delft. 

De Drassige Driehoek

Wilbert van Bijlert is sinds 2018 redacteur van buurtblad ‘De Drassige Driehoek’, dat in de wijken Pasgeld en Parkwijk wordt bezorgd. Hiervoor heeft hij een groot aantal (oud)buurtbewoners geïnterviewd en artikelen geschreven over de tuinbouw in Pasgeld, de Tweede Wereldoorlog in Pasgeld en `t Haantje en spoorwegovergang `t Haantje. Dit jaar verscheen zijn boek ‘De geschiedenis van Pasgeld en `t Haantje’, uitgegeven door de Stichting Rijswijkse Historische Projecten.

Na afloop van de lezing zal het boek ‘De geschiedenis van Pasgeld en `t Haantje’ te koop zijn voor €7,50. Wilbert van Bijlert studeerde Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit van Groningen en werkt bij de Rijksoverheid.