‘Op het randje van een atoomoorlog’ - evenement over Cubacrisis bij museum Bescherming Bevolking

Historie
Een atoomvrije commandobunker vormt het hart van het complex.
Een atoomvrije commandobunker vormt het hart van het complex. (Foto: Archief/Robert Heijdemann)

60 jaar geleden hield de wereld de adem in tijdens de Cubacrisis. Een atoomoorlog dreigde tussen de Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie. De bevolking in het Westen was bang en er werd op grote schaal gehamsterd. 

Het was het hoogtepunt van de Koude Oorlog. De vergelijking met de huidige situatie in de wereld dringt zich op. De Amerikanen ontdekten in 1962 dat de Russen kernraketten op Cuba aan het plaatsen waren, waardoor steden als New York en Washington binnen het bereik van deze Russische kernraketten kwamen te liggen. De VS eisten ontmanteling van de raketinstallaties. De Sovjet-Unie weigerde: de Cubacrisis was een feit. 

Atoomvrije bunker

Het museum Bescherming Bevolking in Rijswijk organiseert een speciaal evenement over deze Koude Oorlog crisis op 22 en 23 oktober aanstaande. Het museum is gewijd aan de B.B. organisatie, opgericht in 1952 om in tijden van crisis en oorlog de bevolking te helpen. Een atoomvrije commandobunker vormt het hart van het complex. Bezoekers kunnen naast de expositie een rondleiding door de bunker krijgen. Zie ook: www.museumbeschermingbevolking.nl.