Na 10 jaar is lantaarn Park Hofrust eindelijk echt monument

Historie
De Wilhelmina-lantaarn in Park Hofrust is eindelijk erkend als gemeentelijk monument.
De Wilhelmina-lantaarn in Park Hofrust is eindelijk erkend als gemeentelijk monument. (Foto: Robert Heijdemann)

Het Wilhelminamonument in Park Hofrust is aangewezen als gemeentelijk monument. Dat maakte het college 28 oktober 2022 bekend in een openbare brief aan de Historische Vereniging Rijswijk. Daarnaast zal de monumentale lantaarn verhuizen naar het Ruysdaelplein.

Sinds kort is het eindelijk officieel een monument: de bijzondere lantaarn ter gelegenheid van het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Dit Wilhelminamonument, zoals het is gaan heten, werd in 1946 onthuld en verhuisde in de jaren ‘50 naar Park Hofrust. Inmiddels is het tijd voor een nieuwe verhuizing, naar het Ruysdaelplein. 

Verloren hoekje

De erkenning als gemeentelijk monument en de verplaatsing naar de andere locatie, zijn het resultaat van de jarenlange inzet van Historische Vereniging Rijswijk-lid Hans Paping. Hij ontdekte de Wilhelminalantaarn ongeveer 10 jaar geleden, toen hij “het vervallen monument in een verloren hoekje van Park Hofrust” zag, “vol graffiti, met ontbrekende stukken. Niemand wist wat het was. Uiteindelijk ontdekte ik dat het de Wilhelminalantaarn is”, vertelde hij in 2016 aan Rijswijk.tv. In dat jaar overhandigde Paping een petitie genaamd ‘Wilhelminamonument naar Ruysdaelplein’ aan toenmalige wethouder Marloes Borsboom. 

Koningin Wilhelmina

De lantaarn werd in 1938 opgericht ter gelegenheid van het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Frappant feit: de bevolking had zelf geld ingezameld voor de realisatie van de lantaarn. De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten, waardoor de lantaarn pas in 1946 werd onthuld. Toen stond hij nog op de hoek van de Willemstraat en Lindelaan. In de jaren ‘50 werd het verkeer steeds drukker, en werd het monument verplaatst naar Park Hofrust.

Meer in het zicht

Hans Paping vond namelijk dat het monument een betere plek verdiende. In de groenstrook aan de Van Vredenburchweg op de hoek van het Ruysdaelplein, zou de lantaarn meer in het zicht staan. Daarnaast maakte hij zich er sterk voor dat de lantaarn op de gemeentelijke monumentenlijst zou worden opgenomen.

Steun

Ook de politiek bemoeide zich ermee. Zo vroeg D66 Rijswijk in 2019 schriftelijk aan de raad om het Wilhelminamonument aan te wijzen als gemeentelijk monument. Volgens die brief hadden ook de Historische Vereniging Rijswijk, de Stichting Buurtschap Oud Rijswijk, de Werkgroep Reconstructie Ruysdaelplein, de politieke partij BvR en raadslid Henny van der Horst eerder aandacht gevraagd voor bescherming van het monument. Op 21 april 2021 werd de cultuurhistorische waarde van het Wilhelminamonument bekrachtigd door toenmalige wethouder Cultuur Johanna Besteman. 

Officieel

28 oktober publiceerde de gemeente een brief van het college waarin bekend werd gemaakt dat de lantaarn nu officieel is aangewezen als gemeentelijk monument. Ook zal de lantaarn verplaatst worden naar het Ruysdaelplein. Een datum staat hierbij niet vermeld.