Tentoonstelling over onmisbare Hoornbrug door de eeuwen heen

Historie
Bij Museum Rijswijk start volgende week een tentoonstelling over de geschiedenis van de Hoornbrug.
Bij Museum Rijswijk start volgende week een tentoonstelling over de geschiedenis van de Hoornbrug. (Foto: Museum Rijswijk)

Al bijna 900 jaar siert de Hoornbrug de toegang tot Rijswijk. Vanaf half januari tot eind maart 2023 is er groot onderhoud aan de Hoornbrug. Stremmingen, omleidingen en zelfs een pont voor de voetgangers. Ook is er in deze periode een uitgebreid overzicht van dit Rijswijkse icoon in Museum Rijswijk.

Volgens de archieven lag de ‘Hornebregge’ er al in 1340 en was het vermoedelijk een houten brugdek dat rustte op gemetselde pijlers. In 1601 wordt de brug vervangen door een geheel stenen brug.


Onmisbare schakel

Dan breekt er een soort bloeitijd aan voor de brug én voor Rijswijk. De Hoornbrug wordt de ontvangstlocatie voor hoge buitenlandse bezoekers die met veel uiterlijk vertoon naar het regeringscentrum Den Haag worden gebracht. Maar de brug is dan inmiddels ook een onmisbare schakel geworden voor dagelijks gereis van handelaren, boeren en burgers.


Diners dansant

Aanvankelijk te voet of met een simpele kar en later per koets, tram en auto. Deze functie heeft de brug tot op de dag van vandaag behouden, zij het in voortdurend aangepaste vorm. Maar alle veranderingen ten spijt, bleef de brug lange tijd het doel van wandelende Rijswijkers, voor thee en diners dansant bij het Molentje, zwemmen in en roeien over de Vliet en vissen aan de waterkant. Plannen voor een geheel nieuwe brug deden in 2014 nogal wat stof opwaaien. Tot uitvoering daarvan is het nooit gekomen.


De huidige Hoornbrug werd in 1944 in gebruik genomen.

Onmisbare rol

De tentoonstelling laat de Hoornbrug in al zijn verschillende gedaanten zien, maar staat ook stil bij de gravers van de Vliet, het bonte scala aan gebruikers die door de eeuwen heen over en ook onder de brug passeerden en de onmisbare economische rol die de brug nog altijd heeft voor Rijswijk en de Randstad.

Museum Rijswijk, Herenstraat 67, ‘Hoornbrug icoon van Rijswijk’, 27 november tot 12 maart 2023. Geopend dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur.

Met dank aan Museum Rijswijk

Aanpassing 20/11/2022 om 21:10: Er stond in de kop per abuis Hoornburg. Dit is gecorrigeerd.