850 jaar Hoornbrug in anderhalf uur verteld

Historie
Schilderij van de Hoornbrug, ca. 1892 van Rijswijkse schilder Otto Gustav Adolf Kriens. Met dank aan Martin Hakkaart.
Schilderij van de Hoornbrug, ca. 1892 van Rijswijkse schilder Otto Gustav Adolf Kriens. Met dank aan Martin Hakkaart. (Foto: O.G.A. Kriens/DvE)

Leuk en gratis voor iedereen: op dinsdag 7 februari vanaf 20.00 uur vertelt Arjan Kwakernaak in Museum Rijswijk een boeiend verhaal over De Hoornbrug door de eeuwen heen. Een verhaal over ‘honderden jaren van gezeur en geklaag over een brug’, zoals hij zelf zegt.

Arjan, conservator erfgoed, is de samensteller van de tentoonstelling De Hoornbrug in het museum en ook de auteur van het gelijknamige boekje dat de tentoonstelling begeleidt. Nog even en dan wordt de Hoornbrug - vanaf 6 februari - afgesloten voor onderhoud. Dat wordt afzien voor alle verkeer, maar de Hoornbrug heeft wel grotere uitdagingen gekend.

Onmisbare schakel

In zijn lezing neemt Arjan Kwakernaak de aanwezigen mee in de 850 jarige geschiedenis van de brug. “Al zo lang ligt er een brug over de Vliet, hoewel het eigenlijke bouwjaar niet bekend is. De brug werd voortdurend aangepast en veranderd, vooral toen vanaf het eind van de 19de eeuw het verkeer over de weg en het water drastisch ging veranderen. Tot op de dag van vandaag is de brug een onmisbare schakel in het personen- en goederenvervoer over de weg maar ook nog steeds een geduchte factor in het scheepvaartverkeer over de Vliet”, vertelt Arjan Kwakernaak.

Gezeur en geklaag

Hij vervolgt: “Hoe relevant de brug is, blijkt uit de eindeloze stroom persberichten over de komende onderhoudswerkzaamheden die op 6 februari van start gaan. De brug gaat voor zes weken dicht voor alle verkeer en iedereen zet zich schrap tegen de chaos die dat (mogelijk) met zich mee brengt. Men is blij met de brug zolang die functioneert maar zodra het mis gaat, schreeuwt iedereen moord en brand. Dit loopt als een rode draad door de geschiedenis van de Hoornbrug. Honderden jaren van gezeur en geklaag over een brug, die overigens met enige regelmaat werd ‘gemoderniseerd’, maakt de Hoornbrug echt tot een Icoon in Rijswijk”. Overigens, vanaf 17 maart gaat de Hoornbrug weer open.

Gratis toegang

Arjan Kwakernaak vertelt zijn verhaal op dinsdag 7 februari in Museum Rijswijk, Herenstraat 67. De aanvang is om 20.00 uur. En, alhoewel het hier een activiteit betreft van de Historische Vereniging Rijswijk, is de toegang voor alle geïnteresseerden gratis.