Zoveel woningen moet Rijswijk gaan bouwen

Huis
Confetti bij een bouwproject van Rijswijk Wonen in Den Haag, 2021.
Confetti bij een bouwproject van Rijswijk Wonen in Den Haag, 2021. (Foto: Archief)

Het gevolg van de regionale woondeals die minister Hugo de Jonge tot nu toe heeft getekend, is dat vooral omliggende gemeenten rond grote steden de komende jaren flink woningen moeten bijbouwen. Dat blijkt uit een beschouwing van het nieuwsmedium Stadszaken. Rijswijk is, in de schaduw van Den Haag, zo’n randgemeente.

Tot en met 2030 worden er 900.000 woningen bijgebouwd in Nederland. Dat maakte minister Hugo de Jonge in het najaar van 2022 bekend. Het aantal te bouwen woningen is in eerste instantie verdeeld over de provincies: in Zuid-Holland moeten er bijvoorbeeld meer dan 235.000 woningen uit de grond worden gestampt. Hierna zijn er regionale woondeals gemaakt op gemeentelijk niveau waarin het Rijk, de provincies en de gemeenten de woningen verder verdelen.

‘Papieren werkelijkheid’

Volgens deze regionale afspraken moet er in Rijswijk de komende jaren 33% worden bijgebouwd. Dat is een enorme bouwopgave in vergelijking met andere gemeenten: landelijk gezien worden alleen in Lansingerland (45%) en Oud-Amstel (70%) meer huizen gebouwd dan er in die gemeenten al zijn. Stadszaken noemt de afspraken wel ‘een papieren werkelijkheid, want harde plancapaciteit is er weinig en die harde plannen daadwerkelijk uitvoeren is niet makkelijk.’ Er is op dit moment van de te bouwen woningen 30% daadwerkelijk gepland. Gemeenten moeten dus snel aan de slag met verder locaties intekenen. Maar het ontbreekt veel gemeenten aan kennis en capaciteit, en zo zijn er meer beren op de weg waardoor het maar de vraag is of het beoogde aantal bij te bouwen woningen in 2030 gehaald zal worden. Zo is bouw momenteel lastig door factoren als hoge rente, bouwkosten, de stikstofproblematiek en gebrek aan personeel.

Randgemeente

Dat Rijswijk zoveel moet bouwen, heeft ermee te maken dat het een randgemeente is van Den Haag. Dat geldt ook voor de enige twee gemeenten die harder moeten groeien: Lansingerland is een randgemeente van Rotterdam en Ouder-Amstel van Amsterdam. Een ander voorbeeld van een hard groeiende gemeente is Bunnik bij Utrecht. Dit wordt ook wel het ‘olievlek-effect’ genoemd; druk op de woningmarkt vloeit over vanuit de woningmarkt naar omliggend gebied.

Lees meer op Stadszaken.nl.