Dit moet je weten over de energietoeslag 2023 in Rijswijk

Huis
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pexels)

Net als in 2022, ontvangen ook in 2023 huishoudens met een laag inkomen in Rijswijk weer €1300 energietoeslag. Wie de energietoeslag in 2022 ontving, krijgt die automatisch ook dit jaar weer, maar let op: als je er dit jaar eigenlijk geen recht meer op hebt, kan de gemeente het bedrag terugeisen. 

De energietoeslag van 1300 euro wordt in twee delen uitgekeerd: voor maart wordt 500 euro toegekend, in oktober volgt het resterende bedrag van 800 euro. De gemeente keert het bedrag ‘vanzelf’ uit aan huishoudens in de bijstand, met een uitkering op grond van de IOAW en IOAZ, of die in 2022 recht hadden op de energietoeslag. Het gaat in totaal om ongeveer 3.300 huishoudens. Voor wie nog niets ontvangen heeft, maar wel tot deze groep behoort: het bedrag voor maart wordt vanaf nu met terugwerkende kracht uitgekeerd. Wel gaat de gemeente hierbij na of mensen intussen niet zijn overleden, verhuisd of een gewijzigd inkomen hebben.

‘Vanzelf’ krijgen of aanvragen

De energietoeslag is bedoeld voor huishoudens met een laag inkomen: niet meer dan 130% van de bijstandsnorm, inclusief vakantietoeslag. Voor stellen en gezinnen is dit bijvoorbeeld bij elkaar €2.109,48 per maand. Er wordt hierbij niet gekeken naar iemands spaargeld. Mocht je denken dat je recht hebt op de energietoeslag, maar deze niet ‘vanzelf’ van de gemeente krijgen, dan kan je er binnenkort ook een aanvraag voor doen via een formulier op de website van de gemeente. Aanvragen kan tot en met 31 december 2023.

Verhuisd

Personen die in de loop van 2023 in de gemeente Rijswijk zijn komen wonen en hier de energietoeslag 2023 aanvragen, krijgen die alleen als ze niet al energietoeslag van een andere gemeente hebben ontvangen. Eventueel wordt het bedrag aangevuld tot €1300.

Steekproefsgewijze controle

Om te voorkomen dat mensen ten onrechte het geld ontvangen, voert de gemeente dit jaar een zogenoemde inkeringsregeling in: wie de energietoeslag 2023 ontvangt, krijgt daarmee de waarschuwing dat de toeslag terugbetaald moet worden als ze er eigenlijk geen recht meer op hebben. Dit kunnen de inwoners melden als ze de beschikking hebben ontvangen. De gemeente gaat dit steekproefsgewijs controleren.