Nieuwe huurders Cocon krijgen sleutel van Hugo de Jonge

Huis
Minister Hugo de Jonge (links) overhandigt symbolisch een enorme, ‘gouden’ sleutel aan vier van de gelukkige nieuwe huurders. Rechts: wethouder Gijs van Malsen.
Minister Hugo de Jonge (links) overhandigt symbolisch een enorme, ‘gouden’ sleutel aan vier van de gelukkige nieuwe huurders. Rechts: wethouder Gijs van Malsen. (Foto: Daisy Komen)

Ze zijn al druk aan het klussen in hun nieuwe woning: de huurders van 100 nieuwe ‘middenhuur’-woningen van het project Wonen in de Cocon, in RijswijkBuiten. Vandaag kregen ze symbolisch de sleutel overhandigd van minister Hugo de Jonge. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (CDA) kwam hier speciaal voor naar Rijswijk, omdat hij dit soort projecten belangrijk vindt.

Door Debbie van Eijk

Huurders met een middeninkomen hebben al jaren moeite om aan een passende woning te komen. Ze verdienen teveel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een huis te kunnen kopen. De gemeente Rijswijk signaleerde dat, en ook het feit dat corporaties en de markt nauwelijks op de vraag van deze groep woningzoekenden reageerden. Daarom kwam Rijswijk zelf met een creatieve, vernieuwende manier om hen te helpen: ze richtte een Woonfonds op. Rijswijk was de eerste gemeente in Nederland die dat deed. 

Winst voor gemeente

Hiervoor werkte de gemeente samen met bouwpartners VSN (Vastgoed Syndicering Nederland n.v.) en Dura Vermeer. Het Woonfonds RijswijkBuiten werd in 2021 opgericht. Zo konden de woningen van ‘Wonen in de Cocon’ worden betaald. Het geld dat de gemeente investeert in het Woonfonds, krijgt ze ruimschoots weer terug. “De gemeente maakt er een beetje winst op”, licht wethouder Gijs van Malsen (PvdA, o.a. Volkshuisvesting) op maandagmiddag toe. “Het Woonfonds is niet zomaar een beleggingsfonds, voor maximaal rendement. Het gaat om de financiering van woningen voor mensen met binding met Rijswijk, én die mensen laten bovendien een woning achter in Rijswijk.” Die woningen komen daarmee dus vrij voor mensen die een sociale huurwoning zoeken. “Die doorstroming is een enorm succes”, constateert Van Malsen tevreden. 

Signaal naar rest Nederland

Rijswijk is, zoals gezegd, de eerste gemeente die een dergelijk Woonfonds oprichtte. Zullen meer gemeenten volgen? Dat is koffiedik kijken, maar Van Malsen geeft wel aan dat dit een “signaal is naar de rest van Nederland: in een moeilijke tijd kan dit ook.” Hij heeft geconstateerd dat er landelijk veel interesse voor het project is, bijvoorbeeld vanuit TU Delft. Ook dat bewijst dat het een succes is.

Buurt stukje meer af

Wethouder Armand van de Laar (D66, o.a. Stadsontwikkeling), die onder andere ook wijkwethouder is van RijswijkBuiten, zegt vandaag “ongelooflijk blij” te zijn: “Deze buurt is steeds een stukje meer af. Het is heel erg mooi dat de doorstroming op de woningmarkt op gang is gekomen. Eengezinswoningen voor een betaalbare prijs waren er gewoon niet. Nu wel.” Eén van de aanwezige huurders bewoonde een portiekwoning van 36 vierkante meter met zijn gezin. Hij verhuist nu naar een eengezinswoning van 110 vierkante meter.

Cruciale beroepen

Ook minister Hugo de Jonge weet alles van de krapte op de woningmarkt: “Iedereen kent wel iemand om zich heen die moeite heeft aan een woning te komen,” verklaarde hij aan de pers. “Dit zijn 100 betaalbare woningen. Er komen mensen wonen met een beroep waarvan je wilt dat die in Rijswijk blijven wonen.” Eerder was in het nieuws dat de woningen van ‘In de Cocon’ bedoeld zijn voor mensen met een cruciaal beroep, zoals leraren, zorgmedewerkers en politie-agenten.


Minister Hugo de Jonge wordt geïnterviewd voor de Parelmoervlinderlaan. - Debbie van Eijk

De Jonge gaf ook nog een advies mee aan inwoners van Rijswijk: “Bemachtig een plekje in de wijk en zorg dat je ook echt met elkaar een nieuw wijk begint. Sta voor elkaar open.” Hij zei dat wonen niet om stenen gaat maar meer om een gemeenschap met elkaar vormen. Het deed denken aan wat wethouder Van de Laar eerder zei: “Rijswijk, dat zijn niet de gebouwen; Rijswijk is veel meer een gevoel. Juist het dorpse karakter, vriendelijk naar elkaar zijn en elkaar gedag zeggen, dát is de waarde van deze gemeenschap.”  

Nieuwe huurder

Van de 100 woningen in ‘Wonen in de Cocon’ zijn 38 eengezinswoningen en 62 appartementen. Solomon (39) is een van de gelukkige nieuwe huurders die vandaag de sleutel overhandigd kreeg van de minister. Hij komt uit Den Haag, maar woont al tien jaar in Rijswijk. Nu gaat hij met zijn vriendin en hun zoontje van anderhalf jaar een eengezinswoning betrekken. Er waren 3500 reacties op de 100 woningen. Hoe schatte hij zijn kansen in, toen hij zich inschreef?


Minister Hugo de Jonge op de foto met Solomon (39), samen met zijn vriendin en zoontje een van de 100 nieuwe huurders van Wonen in de Cocon. - Debbie van Eijk

Het is perfect voor onze kleine, met een tuin

Een stralende Solomon: “Ik geloof in geluk. Ik schreef me in vlak voor de sluitingsdatum, en zei tegen mijn vriendin: ‘Dit wordt ons huis.’ Het is perfect voor onze kleine, met een tuin.” En is er al contact met de buren gelegd, zoals minister Hugo de Jonge adviseerde? “Ja. De jongen die naast mij woont, daar heb ik vaak mee gevoetbald vroeger. En de buurman aan de andere kant heeft me al geholpen met de tuin. Ons hele blok gaat met elkaar om. Het is nu al supergezellig.”

Middeninkomens

Nog even op een rij: het project ‘Wonen in de Cocon’ bestaat uit 100 huurwoningen met een huurprijs van van ongeveer 800 tot 1000 (plus meer dan 100 euro energieopslag). In het najaar konden mensen zich ervoor inschrijven. Alleen huishoudens met een middeninkomen kwamen ervoor in aanmerking. Zo moest een gezin met kinderen voor een tussenwoning samen minimaal 46.000 euro per jaar verdienen, en maximaal 81.000 euro.

Nieuwe straten

De 38 eengezinswoningen bevinden zich aan de Distelvlinderstraat, Kleine Vuurvlinderstraat en Kommavlinderstraat. De 62 appartementen aan de Grote Vuurvlinderstraat. Bijzonder aan de woningen is dat ze heel duurzaam zijn: ze zijn volledig gasloos, voorzien van een warmtepomp, vloerverwarming én hoogwaardige isolatie. De eengezinswoningen hebben bovendien 9 zonnepanelen.