‘Oude knarren’ dankzij Knarrenhof langer samen in de samenleving

Huis
Informatiebijeenkomst over knarrenhofplannen in Rijswijk.
Informatiebijeenkomst over knarrenhofplannen in Rijswijk. (Foto: Isolde van Leeuwen)

De interesse van de gemeenteraad voor het realiseren van een Knarrenhof in Rijswijk lijkt gering. Die indruk kregen Ria en Rob Vermaat toen de Stiching Knarrenhof, vertegenwoordigt door Conny Moons, vijf minuten spreektijd kreeg tijdens een recente raadsvergadering. Rob zag raadsleden het stuk opzoeken op hun laptop. “Alsof ze het toen pas voor het eerst lazen.”

Door: Isolde van Leeuwen

De saamhorigheid in een Knarrenhof is wat Ria en Rob Vermaat, beiden 70 plussers, aantrekt in het concept. Zo blijven ze ook in hun laatste jaren zelfstandig en sociaal betrokken. Het concept voor Rijswijk bestaat momenteel uit 24 woningen en een gezamenlijke ruimte, gebouwd rond een gezamenlijke tuin. Voor de levendigheid worden bewoners van verschillende leeftijden gecombineerd, startend vanaf 45 jaar. Het is wel anders dan een woonvorm met formele zorg. Buren helpen elkaar en komen samen, maar er zijn geen verplichtingen.

Verenigingsleven

Op een gegeven moment kan één van hen wegvallen beseffen Rob en Ria, gewend als ze zijn om drie tot vijf jaar vooruit te plannen. “We hebben altijd recht in het leven gestaan.” Ria was betrokken bij een stichting voor kinderopvang, Rob druk in het verenigingsleven en ook nu organiseren ze het jaarlijkse straatfeest mee. Hun huis heeft een volière, een serre en een prachtige tuin.

Zo lang mogelijk zelfstandig

Toch zou Ria hier niet willen blijven wonen als ze alleen komt te staan, ook al wonen haar kinderen in de buurt: “Er is hier niks in de wijk. Nu ik wat ouder word wil ik liever ergens zijn waar het drukker is.” Hun kinderen zijn overdag aan het werk en op een vrije dag bezig met hun eigen gezin. Hun leven is anders. “We willen zo lang mogelijk invulling geven aan ons eigen leven.” In een Knarrenhof zijn er altijd mensen in de buurt. Zoals Rob zegt: “Wij willen gebruik maken van de saamhorigheid van het Knarrenhof om samen het laatste stukje van het pad uit te wandelen. Voor elkaar en met elkaar.”

Midden in de samenleving

Voor verbinding en levendigheid vindt het echtpaar het belangrijk dat het Knarrenhof ergens komt waar er voldoende winkels, vertier en toegang tot het openbaar vervoer is. Een andere vorm van ‘gemeenschappelijk wonen’, het project Geworteld Wonen in RijswijkBuiten, spreekt ze minder aan. “Daar heb ik niks aan,” zegt Ria beslist. Buslijnen rijden vooral buiten de wijk, het groen heeft nog tien jaar nodig om te groeien en er is één horecagelegenheid.

Gezondheidscentrum

Stichting Knarrenhof zet in op de locatie waar eerst het Trias zat, maar Rob en Ria zien het hof zelf liever net wat verderop. Ria vertelt dat er vroeger een gezondheidscentrum zat aan de Karel Doormanlaan: “Dat was een prima plek geweest voor het Knarrenhof. Midden in de samenleving met een supermarkt, winkels aan Huis te Landelaan en de Schouwburg niet ver weg.”

Een andere focus

Naar hun idee is de specifieke behoefte die het Knarrenhof vervult, groepen die samen willen wonen in saamhorigheid, niet gehoord door de gemeenteraad. “Ze zijn heel ergens anders mee bezig, terwijl er ook voordelen zijn voor de gemeente”, concludeert Rob. “Denk aan de doorstroom op de woningmarkt.” Daarnaast helpen de vierentwintig gezinnen elkaar en houden elkaar vitaal. Volgens Stichting Knarrenhof maken bewoners daardoor minder en later gebruik van formele zorg.

Actief geïnteresseerd

Geïnteresseerden in het Knarrenhof moeten zich laten horen, vindt Rob. Dan kan de Stichting Knarrenhof blijven aankloppen en de Gemeente het niet blijven negeren. Inschrijven op het project in Rijswijk kan via knarrenhof.nl/inschrijven. “Het burgerinitiatief mag meer beloond worden,” vindt Rob. “Ten gunste van de burgers die dat dolgraag willen.”