Zorgminister Conny Helder kijkt rond bij Onderwatershof

Nieuws
Minister Connie Helder rijdt een rondje op de duo-fiets met Onderwatershofbewoner, de heer Visser.
Minister Connie Helder rijdt een rondje op de duo-fiets met Onderwatershofbewoner, de heer Visser. (Foto: Robert Heijdemann)

Niet elke dag is er een lid van het Kabinet in Rijswijk. Vrijdagmiddag kwam Conny Helder, minister van Langdurige Zorg, naar Onderwatershof. Ze reed mee met vrijwilligers op duo-fietsen, sprak met bewoners en kreeg van Anneke Westelaken van branchevereniging ActiZ het rapport ‘Nederland is niet voorbereid op de eigen oude dag’ overhandigd.

Door: Robert Heijdemann

De minister maakt een rondje op een duo-fiets met de heer Visser. Vrijwilligster Carla staat hiervoor graag haar plaats even af. Voor zijn pensionering was de heer Visser ambulancebroeder. Nu woont hij in Onderwatershof. “Prima wonen, er wordt veel voor ons georganiseerd. Twee keer in de week hebben we gymnastiek op muziek”, vertelt hij. Ook gaat hij graag mee met de duo-fietsen. “We rijden door de mooiste en groene stukken van Rijswijk. Maar ook naar het Zuiderpark en de Delftse markt om koffie te drinken”, krijgt de minister van hem te horen. “Je kan zien dat deze vrijwilligers met veel inzet, maar ook met veel liefde en plezier hun kilometers maken”, aldus Conny Helder.

QR-code met alle informatie

Tijdens de rondleiding krijgt de minister uitleg over een belangrijk innovatieproject. De QR-code bij deuren van de bewoners. “Iedere verzorgende heeft in één keer alle belangrijke en actuele gegevens van de bewoner bij de hand. Dat spaart veel tijd uit, dat nu besteed wordt aan persoonlijke zorg zoals een goed gesprek”, legt Nina van der Helm uit.


Anneke Westelaken(r) van branchevereniging ActiZ geeft minister Connie Visser het rapport ‘Nederland is niet voorbereid op de eigen oude dag’. - Robert Heijdemann

Voorbereiden op ouderdom

Uit het publieksonderzoek van ActiZ blijkt dat ruim tachtig procent van alle Nederlanders nog niets heeft geregeld voor hun oude dag en de zorg die ze als oudere nodig hebben. Meer dan de helft van Nederland praat ook nooit met anderen over hun eigen oude dag. “Dit zijn aantallen om je zorgen over te maken”, aldus ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken. “Het aantal ouderen stijgt gigantisch, terwijl het personeel veel minder hard meegroeit”.

Afvinklijstje gebruiken

“Eigenlijk moet iedereen een afvinklijstje hebben, waardoor ze weten wat ze nu al kunnen doen om leuk oud te worden”, aldus Westerlaken. “ Wat kan je zelf kan organiseren voor een prettige oude dag. “Wat kan je aanpassen aan je eigen woning: is die al drempelvrij?” Om hierover het gesprek aan te jagen, is ActiZ de campagne ‘Praat vandaag over morgen’ gestart. ActiZ vertegenwoordigt 400 zorginstellingen die met 470.000 medewerkers zorg en ondersteuning bieden aan twee miljoen cliënten.