Uilen, Valken en Buizerds vliegen over Rijswijks landgoed Te Werve

Nieuws
Oog in oog met een vale gier.
Oog in oog met een vale gier. (Foto: Robert Heijdemann)

Kijken naar vrij rondvliegende roofvogels is al leuk, maar wanneer een twaalf kilo zware Amerikaanse Zeearend met een spanwijdte van 2,5 meter op je schouder landt, dan is dat wel een heel bijzondere belevenis. Maandag 29 mei gaven Gerard en Bettine van den Brink een demonstratie op het Landgoed Te Werve. 

Door: Robert Heijdemann

Landgoed Te Werve aan Van Vredenburchweg deed Tweede Pinksterdag mee aan de landelijke Dag van het Kasteel. Ze zette de deuren open en zorgde voor een spectaculaire roofvogelshow. De kinderen mochten de uilen, valken en buizerds laten landen op hun hand en regelmatig ook op hun hoofd. Voor de hele grote vogels, zoals de Amerikaanse Zeearend, werden ook de volwassenen ingezet als landingsplek.


Kinderhoofdjes zijn een warme landingsplek. - Robert Heijdemann

Havik in kippenschuur

Het werken met roofvogels is voor Gerard en Bettine van den Brink een gezamenlijke passie. “Wij bezitten op dit moment zo rond de twintig verschillende soorten roofvogels en uilen”. Zij vliegen 365 dagen per jaar met hun vogels. De passie bij Gerard ontstond toen er een wilde havik de kippenschuur van zijn opa in vloog. Gerard was toen een 8-jarig jongetje. Alle roofvogels waarmee hij en Bettine werken zijn gekweekt en komen niet uit de vrije natuur.

Twee maanden jong uiltje

Kort voor 15.00 uur stonden er al veel ouders, kinderen en opa’s en oma’s aan de rand van het gazon voor Landgoed Te Werve. Aan het verzoek van Bettine om de kring wat kleiner te maken, werd direct gereageerd. “We hebben ook al handschoenen neergelegd in het gras. De kinderen die daar vlakbij zitten mogen de handschoen aandoen, zodat de vogels bij jullie kunnen landen. Na afloop mogen jullie je handschoen doorgeven aan andere kinderen”. Allereerst was een klein, twee maanden jong uiltje aan de beurt. Eén van de jonge bezoekers liep met het uiltje op een stokje de hele kring rond.


Je hebt niet elke dag een woestijnbuizerd op je hand zitten. - Robert Heijdemann

Een echte aaseter 

Vanaf dat eerste moment werden de vogels steeds groter. Van een zwarte bosuil, een woestijn buizerd tot een oehoe. Over alle vogels vertelde Bettine leuke wetenswaardigheden. Het werd wel even stil toen Gerard met een Vale Gier de kring binnen kwam. Een indrukwekkende vogel van maar liefst twaalf kilo, die in het wild een echte aaseter is. En dan als sluitstuk: het optreden van de Amerikaanse Zeearend! Met een gewicht van twaalf kilo is dat onmiskenbaar de reus van de roofvogelwereld . Die nam even zijn kans waar om een groot rondje te vliegen.


De kinderen mochten de vogels laten landen op hun hand. - Robert Heijdemann