Rainbow Seniors Rijswijk vragen aandacht voor welzijn regenboog ouderen

Nieuws
Theo Bril wil voorkomen dat LHBTI-ouderen weer terug de kast ingaan. “Wij hebben jarenlang gestreden voor acceptatie en onze rechten. Dat is niet voor niets geweest.”
Theo Bril wil voorkomen dat LHBTI-ouderen weer terug de kast ingaan. “Wij hebben jarenlang gestreden voor acceptatie en onze rechten. Dat is niet voor niets geweest.” (Foto: Frans Limbertie)

Het WestCord Hotel in Delft is donderdag 8 juni het decor voor een informatieve en interactieve middag voor LHBTI-ouderen uit Den Haag, Rijswijk, Delft, Leidschendam-Voorburg en omgeving. Tijdens dit symposium, georganiseerd door het Maatschappelijk project LATER, zullen de problemen die deze groep nog steeds ondervindt in onze samenleving, nader worden belicht. Namens Rijswijk is Theo Bril met de door hem opgerichte Rainbow Seniors aanwezig. “Een middag met een positieve insteek”, zegt hij, “waarbij de gemeente Rijswijk en Welzijn Rijswijk ook betrokken zijn.”

Door: Frans Limbertie

Met de Rainbow Seniors heeft Bril een ‘gezellige groep roze ouderen’ opgericht die elkaar veelvuldig treffen om samen ‘sportieve en culturele activiteiten’ te ondernemen, waarbij de regenboog met al haar facetten als uitgangspunt dient. “Inmiddels hebben we een aardig netwerk opgebouwd in Rijswijk en omgeving en gaan we er veel op uit. De vriendschappen die we onderling delen zijn heel dierbaar”, geeft Theo aan. 

Systeem

Hoe is het is als je ouder wordt, al een flinke tijd geleden uit de kast bent gekomen, maar mogelijk niet wordt geaccepteerd als vrijgevochten homo, lesbienne of ander deel van de Queer-community? Zelf is Theo Bril inmiddels over de 70, en merkt hij steeds vaker dat vrienden die zorg (thuis of elders) nodig hebben, zich niet gemakkelijk voelen in het systeem waar ze nu terecht zijn gekomen. Sommigen worden volgens hem niet altijd even vriendelijk benaderd. Theo vertelt: “Een maatschappelijk probleem dat nu speelt, maar gelukkig wel steeds meer bespreekbaar is. Met het aankomende symposium willen we bepaalde issues eens goed onder de loep nemen.”

Film

Online schuift filmmaker Sebastiaan Kes aan. Hij is bedenker en oprichter van het project LATER. Vanuit zijn stichting Human Focus probeert Kes met regelmaat sociaal maatschappelijke projecten van de grond te krijgen. “Als filmmaker maak ik documentaires die ik koppel aan een onderwerp dat ik in de schijnwerpers wil zetten”, vervolgt hij. Zijn film ‘Monument van Trots’, over een imposant homomonument, onthuld ‘om homoseksuele mannen en vrouwen te inspireren en te steunen in hun strijd tegen ontkenning, onderdrukking en discriminatie’, is in maar liefst zeventien landen op filmfestivals vertoond. 

Terug de kast in

Sebastiaan wil met zijn huidige project LATER meer aandacht genereren voor LHBTI-ouderen. “Deze groep die nu op leeftijd is gekomen, is tevens een generatie die heeft gezorgd dat veel ten goede is veranderd in Nederland op gebied van homorechten en acceptatie. Nu deze groep veelal ouder is, en van zorg afhankelijk wordt, blijkt dat professionals die met ouderen werken vaak onvoldoende op de hoogte zijn van de achtergronden en behoeften van deze groep. Dit leidt ertoe dat regenboogouderen vaak moeite ondervinden om zichzelf te kunnen zijn en soms zelfs, spreekwoordelijk gezien, weer terug de kast in gaan. En dat is geen goede ontwikkeling.”

Zichtbaarheid

Sebastiaan voelde dat hij hier iets mee moest doen en ontwikkelde al snel plannen voor een nieuwe documentaire. “Door corona is het niet meteen gelukt om dit van de grond te krijgen, maar was ik al wel bezig om te kijken hoe ik zo’n film straks op de goede plekken kan laten landen. Dus zorgen dat die wordt gezien.” Kes bedacht om een tour door Nederland te organiseren voor professionals die met ouderen werken, “want”, zo stelt hij “daar gaat het uiteindelijk om, dat is immers onze doelgroep.” Kes vindt dat hulpverleners die met ouderen werken, zich volgens hem meer bewust moeten zijn van het feit dat deze groep bestaat en dat ze er in hun werk mee te maken krijgen. “LHBTI-ouderen zijn vaak als groep niet zichtbaar. Op het moment dat zij niet de vrijheid voelen om zichzelf te zijn, gaan ze zich anders voordoen en durven niet uit de kast te komen”, meent hij. “Dit is waar dit project LATER over gaat en wat we voornamelijk op het symposium gaan behandelen.” 

Wegduiken

Theo valt hem bij: “Er zijn redelijk veel oudere transgenders in Nederland. Wat je juist in deze tijd vooral bij deze groep ziet, is dat zij niet willen wegduiken maar gezien en geaccepteerd willen worden voor wat ze zijn. En dat is tegelijkertijd wat dit project ook beoogt: Zorg dat je ze ziet en praat erover.”

Aanmelden via: https://laterproject.nl/regio/haaglanden