Minder autoverkeer door Rijswijk naar de Binckhorst

Nieuws
Met de wethouders Armand van de Laar en Robert van Asten voorop, worden de eerste meters gereden op de nieuwe huur E-bikes.
Met de wethouders Armand van de Laar en Robert van Asten voorop, worden de eerste meters gereden op de nieuwe huur E-bikes. (Foto: Robert Heijdemann)

Op het terrein van Hotel Savarin bij de Hoornbrug staan sinds vorige week E-bikes die je met een app op je telefoon kunt huren. Forensen van buiten de stad parkeren hier hun auto en fietsen zo in tien minuten naar hun werkplek op de Binckhorst. Het gaat hier om een proef van zes maanden. Bij succes komt er een groot aantal van deze ‘e-bike hub’ Park & Bike op bestaande P&R locaties in de regio.

Door: Robert Heijdemann

Op donderdag 1 juni werd deze eerste ‘e-bike hub’ Park & Bike feestelijk geopend door de wethouders Armand van de Laar (Mobiliteit, Rijswijk) en Robert van Asten (Mobiliteit, Den Haag). Zij reden onder een zomers zonnetje de eerste meters op deze nieuwe e-bikes. “We moeten alles uit de kast halen om de druk op onze wegen te verlagen.” aldus Armand van de Laar. “De regio groeit en dat trekt veel verkeer door Rijswijk aan. Dit soort nieuwe ideeën van aanstormende ondernemers uit Delft moeten we omarmen. Het is geweldig dat ze ook de kennis hebben dit soort ideeën daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Ik ben benieuwd naar het effect.”

Minder last autoverkeer

Robert van Asten vertelde hoe hij met de wethouders Armand van de Laar van Rijswijk en Jeffrey Keus van Voorburg-Leidschendam werkt aan oplossingen om minder last te hebben van het autoverkeer op de nu al drukke wegen. “Met openbaar vervoer, zoals de bus en de tram, maar zeker ook met de fiets. Ik hoop dat dit initiatief aanslaat en we het project kunnen opschalen naar verschillende P&R parkeerterreinen”.

Slimme laadtegels

Het idee is van het Delftse start-up bedrijf Tiler. “De e-bikes worden draadloos opgeladen door middel van de slimme Laadtegels van Tiler. Dit zorgt niet alleen voor gemak voor de gebruikers, maar ook voor minder vervoersbewegingen in de stad, omdat deelfietsaanbieders niet langer batterijen hoeven te wisselen”, vertelt Christiaan van Nispen, eigenaar van Tiler. “We verminderen ook het autoverkeer en de vervuiling door auto’s. En de parkeerdruk in de Binckhaven”.

Winnend idee

De gemeente Den Haag vroeg eind vorig jaar om met een innovatieve oplossing te komen waarmee duurzaam reisgedrag naar de Binckhorst gestimuleerd én gefaciliteerd kon worden. Het winnende idee kwam van de Delftse start-up Tiler: e-bike hubs met een innovatieve laadoplossing bij een P&R locatie op fietsafstand van Binckhaven én een in Binckhaven zelf. Het gaat in de proef om 8 fietsen bij het P&R terrein van Hotel Savarin en 7 fietsen bij Binckhaven.