Jubilerend Amicitia ontvangt koninklijke erepenning

Nieuws
Burgemeester Sahin overhandigt erepenning en oorkonde aan voorzitter Jacqueline Jurna.
Burgemeester Sahin overhandigt erepenning en oorkonde aan voorzitter Jacqueline Jurna. (Foto: Robert Heijdemann)

De oudste vereniging van Rijswijk, Amicitia, werd op 4 juni 1898 opgericht. Op de dag af 125 jaar later is er de presentatie van een jubileumboek en vieren de tweehonderd leden een gezellig lustrumfeest. Namens de gemeente overhandigt burgemeester Huri Sahin een cadeau. En namens de Koning een koninklijke erepenning.

Door: Robert Heijdemann

Koningin Juliana stelde deze Koninklijke erepenning in voor verenigingen of instellingen die zich op hun gebied verdienstelijk hebben gemaakt. Hij kan worden uitgereikt bij de viering van een 50-jarig jubileum, of bij een veelvoud van 25 jaar. “Het is mij een eer dat ik u kan vertellen dat Zijne Majesteit de Koning de Koninklijke Erepenning heeft toekend aan Sociëteit Amicitia”.

Verrast en trots

Voorzitter Jacqueline Jurna is verrast met de Koninklijke erepenning. “Wat een prachtig cadeau. Die gaat natuurlijk een ereplaats krijgen. We zijn er trots op. En al zijn we 125 jaar, we zijn nog steeds springlevend. Amicitia staat voor vriendschap en dat realiseren we zowel in de club als daarbuiten. Zo werken wij graag samen met de actieve wijkvereniging”. Jacqueline vertelt dat Amicitia, net als alle verenigingen, draait op vrijwilligers. “Zonder subsidie, maar dankzij deze fantastische vrijwilligers redden we dat toch maar.”


Het eigen sociëteitsgebouw werd in 1928 gebouwd in de karakteristieke ‘Nieuwe Stijl’. - Robert Heijdemann

Gezellig verkeer

Burgemeester Huri Sahin benoemt een aantal hoogtepunten uit de afgelopen 125 jaar: “Uw vereniging werd op 4 juni 1898 door een aantal Rijswijkse notabelen opgericht en had als doelstelling ‘het bevorderen van gezellig verkeer’ onder de leden”. Amicitia begon in Huys Witsenburg en kwam via Hotel Leeuwendaal in 1928 in het eigen sociëteitsgebouw aan de Oranjelaan. Vanaf de oprichting speelde het kaartspel een belangrijke rol in de activiteiten van de vereniging. Nu zijn er zeven bridgeclubs actief en heeft de vereniging ongeveer tweehonderd leden. “Een mooi aantal, in tijden waarin verenigingen het moeilijk hebben om nieuwe leden te vinden of het ledenaantal op pijl te houden”, besluit de burgemeester.