Extra zwerfboeken voor minibiebs in Rijswijk

Nieuws
Lisa(l), de Rijswijkse illustratrice van kinderboeken, bracht twee grote dozen met haar boeken bij Rochelle, ambassadeur van Kinderzwerfboeken.
Lisa(l), de Rijswijkse illustratrice van kinderboeken, bracht twee grote dozen met haar boeken bij Rochelle, ambassadeur van Kinderzwerfboeken. (Foto: Robert Heijdemann)

Op woensdag 4 oktober vieren wij de Nationale Kinderzwerfboekdag. Goede reden om de 23 Rijswijkse minibiebs in het zonnetje te zetten. Lisa van Wissen, de Rijswijkse illustratrice van kinderboeken, bracht twee grote dozen met haar boeken.

Door: Robert Heijdemann

Dit jaar bestaan de Minibiebs alweer 10 jaar. In het begin gevuld met vaak alleen oude boeken die te goed waren om weg te gooien. Door de minibiebs kregen ze een tweede leven. Nu staan er ook veel mooie en vaak nieuwe kinderzwerfboeken.

Taalachterstand

Nog steeds verlaat zeventien procent van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar als er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, los van het sociale milieu of de cultuur. Hierdoor hebben jongeren later meer kans op een goede toekomst. De landelijke stichting Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. En daarna het boek weer te laten zwerven, zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen.

Ambassadeurs

Overal in het land zijn ambassadeurs voor de zwerfboeken actief. Vaak zijn dat eigenaars van een minibieb. In Rijswijk is dat Rochelle Heerema: “Duik in je boekenkast”, moedigt zij aan. “Staan er kinderboeken in die niet meer worden gelezen? Laat ze zwerven! Plak er een zwerfsticker op en leg de boeken ergens neer.” Ook uitgeverijen doneren restpartijen. Al die boeken komen via de minibiebs bij de kinderen. Dat worden zwerfboeken, voor alle kinderen. Je neemt het boek mee naar huis en als je het uit hebt, laat je het weer verder zwerven. Je vindt ze op school, in de wachtkamer, op de kinderboerderij, in de trein, in een KinderzwerfboekStation. Meer informatie staat op https://kinderzwerfboek.nl.. 

Fantasie

Lisa van Wissen is van origine grafisch ontwerpster. “Vijf jaar geleden ben ik begonnen met het illustreren van kinderenboeken”, vertelt ze. “Dat is zo leuk. Je kan je eigen fantasie gebruiken.” Van de uitgevers krijgt Lisa vaak exemplaren. Nu heeft ze twee dozen met het prentenboek ‘Ik kom je redden’ gebracht. “Kinderen leren alleen lezen door het te oefenen”, weet Lisa. “Leeskilometers maken. Leesplezier is de sleutel tot een betere lees- en taalvaardigheid. Verder kunnen onderwerpen die lastig te bespreken zijn of waar een kind niet graag over praat, zoals pesten, besproken worden in boeken.”

Sticker

Lezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen. “Je hebt je hele brein nodig om te lezen”, weet Rochelle Heerema. “Waarneming, taal, geheugen en aandacht. Lezen prikkelt de verbeelding. Je kunt je helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover maken in je hoofd. Maar het belangrijkste: lezen is vooral erg leuk en ontspannen. Als jong meisje hield ik van poëzie en de kracht die woorden kunnen hebben.”

Zwerfboeken zijn te herkennen aan de ‘Neem me mee!’ sticker op de kaft. Deze boeken mogen gratis mee naar huis worden genomen. Laat het weer zwerven als hety is uitgelezen, dan kan een ander kind het ook lezen. De Stichting Kinderzwerfboek wil zoveel mogelijk kinderen in aandachtswijken aan het lezen krijgen om hiermee het taalkundig inzicht van kinderen te vergroten, een beter toekomstperspectief te bieden en de kans op armoede te verkleinen. Kinderzwerfboek heeft als missie om in Nederland te zorgen voor een continue stroom van gelezen kinderboeken. Kinderzwerfboek laat gericht in aandachtswijken boeken zwerven, zodat de zwerfboeken juist op plekken komen waar deze het hardst nodig zijn.