Erespeld voor ruim vierhonderd Rijswijkse vrijwilligers

Nieuws
Burgemeester Huri Sahin en directeur/bestuurder Mieke Ruigrok bij de uitreiking van de Erespeld aan acht vrijwilligers die al twintig jaar actief zijn bij Welzijn Rijswijk.
Burgemeester Huri Sahin en directeur/bestuurder Mieke Ruigrok bij de uitreiking van de Erespeld aan acht vrijwilligers die al twintig jaar actief zijn bij Welzijn Rijswijk. (Foto: Robert Heijdemann)

Welzijn Rijswijk viert met een feestelijke week haar twintig jarig bestaan. Jaren waarin ze zich inzet voor Rijswijkers die een extra steuntje kunnen gebruikten. Groot hierbij is de inzet van de ruim vierhonderd vrijwilligers. Als blijk van waardering ontvingen de vrijwilligers de Rijswijkse Erespeld.

Door: Robert Heijdemann

Het is aan directeur/bestuurder Mieke Ruigrok de leuke taak om de vele vrijwilligers bij het begin van het jubileumfeest afgelopen zaterdagmiddag dit leuke nieuws te vertellen. “In heel Rijswijk zijn we een vertrouwd gezicht. Ik ben er trots op dat we dit al twintig jaar samen met onze vrijwilligers mogelijk maken. Want zonder vrijwilligers wordt het echt niets”.

Bezoek Burgemeester

Voor de ingang van wijkcentrum Stervoorde is het feestterrein opgebouwd. Er is van alles te beleven. Van een springkussen en Hollandse spelletjes tot gezellige live muziek en natuurlijk hapjes en drankjes. Een gezellig moment om met elkaar terug te blikken op de afgelopen twintig jaar en gezellig bij te praten. Gestoken in de nieuwe blauwe polo’s met het logo van Welzijn Rijswijk. Het eerste uur van het feest is voor het team van medewerkers en vrijwilligers. Daarna is iedereen welkom. Burgemeester Huri Sahin kwam langs om de Erespeld uitreiken, met het bijbehorende beeldje en de oorkonde, aan acht vrijwilligers die al twintig jaar actief zijn

Verrassing

Het beeldje ontving Joke van Maanen “We zijn een beetje verrast”, vertelt Joke. Ze werd zaterdag 81 jaar. Reden voor alle feestvierders om haar toe te zingen. Al 24 jaar zet Joke zich in als vrijwilligster. Bij de dagbesteding ‘t Trefpunt, creamiddagen en schilderlessen. “Ik hou van mensen. Het geeft je veel terug als je ze blij kan maken.” De Rijswijkse Erespeld wordt uitgereikt aan personen, verenigingen, stichtingen of bedrijven die langdurig verdienstelijk zijn geweest voor de Rijswijkse gemeenschap en zeer bijzondere prestaties hebben verricht voor de Rijswijkse gemeenschap.

Medemens helpen

“Jullie helpen je medemens. Of het nou gaat om hulp bij mantelzorg, sociaal werk, taalondersteuning, inburgering, jeugdwerk, ouderenwerk, of gewoon het bieden van een luisterend oor, jullie zijn er, altijd en voor iedereen. 365 Dagen per jaar doen jullie heel mooi en dankbaar werk.”, sprak de burgemeester.  “Want voor jullie tellen álle Rijswijkers mee, van 0 tot 100+. Welzijn Rijswijk bestaat twintig jaar en daar mogen jullie trots op zijn. Ik denk dat ik namens alle Rijswijkers spreek als ik zeg dat we ontzettend blij zijn met jullie in ons midden, in onze gemeente”.

Samen Sterker

Ze benadrukte dat het altijd om de mensen gaat. “De dingen die jullie doen zijn heel divers. Van groot en heel zichtbaar, tot klein en één op één achter de schermen. Maar in mijn ogen zijn al die dingen even belangrijk. Voor mij is er dan ook één duidelijke rode draad: jullie maken het werk tot een succes. Daarbij geldt het principe van ‘samen sterker’. Waar het in de kern dus om gaat is niet het gebouw achter ons, of de organisatiestructuur van Welzijn Rijswijk, maar om jullie: de mensen. En in het bijzonder de ruim 400 vrijwilligers die zich alle dagen van het jaar inzetten voor Rijswijkers die hulp en ondersteuning nodig hebben. Ik ben daar ontzettend trots op en wil jullie uit de grond van mijn hart bedanken voor jullie goede werk. Door jullie inzet worden mensen weerbaar, voelen zich gesteund en gehoord. In deze tijd van verharding en individualisering is jullie menslievendheid ontzettend waardevol”.

Feestweek

De feestweek ter ere van het 20-jarig jubileum telt nog drie evenementen. Op woensdag 20 september is de opening van Wijkcentrum Te Werve in een vleugel van de Rehobothschool aan de Mr. D. Fockstraat 4. Het wijkcentrum wordt gedraaid door en voor buurtbewoners. Wijkwethouder Werner van Damme en Wethouder Welzijn Gijs van Malsen zijn aanwezig bij deze opening. 

Op donderdag 21 september is de eerste editie van Netwerkbijeenkomst Welzijn Rijswijk Live! in wijkcentrum Stervoorde aan de Dr. H.J. van Mooklaan 1. Een talkshow waarin de wereld van welzijn de revue passeert. De presentator is Frenk van der Linden.

Zaterdag 23 september is op Burendag de onthulling van 20 weggeefkastjes. Een groot deel van de kastjes is gesponsord door het Rijswijkse bedrijfsleven. Samen met deze ondernemers, buurtbewoners en andere belanghebbenden wordt het eerste weggeefkastje onthuld bij Wijkcentrum Te Werve aan de Mr. D. Fockstraat 4.