Nieuwe boomspiegels in Huis te Lande dankzij gemeentelijke groencheque

Nieuws
Eén van de twintig boomspiegels die worden gevuld met nieuwe planten door Mark, Marco, Astrid en Pieter
Eén van de twintig boomspiegels die worden gevuld met nieuwe planten door Mark, Marco, Astrid en Pieter (Foto: Robert Heijdemann)

De bewoners van de wijk Huis te Lande hebben met elkaar nieuwe boomspiegels gemaakt in onder meer de Meester Philipslaan. Wethouder Mark Wit fietste zaterdag langs om een handje te helpen.

Door: Robert Heijdemann

De wijk wordt begrensd door de Huis te Landelaan en de spoorbaan, En alhoewel er geen echte wijkvereniging is, gebeurt er wel veel. “Wij hebben een heel actieve wijk-app, waarmee we makkelijk en snel met elkaar overleggen. Dat deden we bij het maken van het voetbalveldje en het graffiti kunstwerk op de fietsbrug. En natuurlijk met Halloween”, legt bewoner Marco uit terwijl hij plantjes zet in één van de nieuwe boomspiegels.

Meer bloemen

“We vroegen bij de gemeente een groencheque aan om boomspiegels te maken”, vertelt bewoner en aankomend boswachter Astrid. Alhoewel er veel groenstroken langs het spoor zijn, zagen ze bij het planten van nieuwe bomen door de gemeente kans om twintig boomspiegels te maken. “En dan met bloeiende planten die insecten aantrekken En ook bijen, want die zijn belangrijk voor het bestuiven van fruit. Overigens zijn er ook bloeiende bomen geplant zoals de kers en de magnolia die ook zorgen voor bloemen”, aldus Astrid. Bij een avondwandeling door de wijk telde ze maar liefst vijf verschillende soorten vleermuizen.

Kweker

Astrid: “We zijn bij een kwekerij geweest in Boskoop om een goede keus te maken. Een boomspiegel lijkt niet groot. Maar wanneer je er twintig inplant praat je toch over heel wat vierkanten meters”. Ook zoon Pieter maakt zich verdienstelijk afgelopen zaterdag. Jong geleerd is oud gedaan. Daarnaast helpt wethouder Mark Wit de inwoners van de wijk Huis te Lande om de boomspiegels op te fleuren met groen door middel van een ‘Groen Idee’, de subsidieaanvraag via het participatieplatform samen.rijswijk.nl om samen met je buren de straat te vergroenen. Aanvragen van deze subsidie kan nog steeds!