Bouw van The Orchard in Bogaard stadscentrum nu echt begonnen

Nieuws
De bouw van The Orchard is een flinke puzzel voor alle betrokken partijen.
De bouw van The Orchard is een flinke puzzel voor alle betrokken partijen. (Foto: Erwin Dijkgraaf)

Met een feestelijke borrel werd vorige week vrijdag het startschot gegeven voor de bouw van The Orchard I en II in Rijswijk. Alle partijen die dit mogelijk hebben gemaakt beklonken deze samenwerking symbolisch door met elkaar een levensgrote puzzel op de bouwlocatie te leggen.

De puzzel is een metafoor voor de creatieve samenwerking tussen de partijen. Met hun gezamenlijke visie is het gelukt om in deze bijzondere tijd een binnenstedelijk project met meer dan 510 woningen te realiseren. Een groot deel van de woningen is bestemd voor middenhuur. Het project draagt, naast verduurzaming en herinrichting van de openbare ruimte, bij aan het reduceren van het woningtekort in de regio Haaglanden. “Voor woningzoekenden van Rijswijk, de ondernemers van de Bogaard en de bezoekers uit de regio is dit heel goed nieuws. Het gaat niet alleen om de start van deze woningen, maar vanaf nu bouwen we ook aan de nieuwe trots van Rijswijk”, aldus wethouder Van de Laar.

Woningimpuls

The Orchard ligt midden in het nieuwe Bogaard stadscentrum van Rijswijk. De voormalige Sterpassage is reeds gesloopt en de grond is bouwrijp gemaakt. Het is het eerste project in Rijswijk dat met de woningimpuls van het Rijk tot stand komt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 7,2 miljoen euro toegekend aan de ontwikkeling van Bogaard stadscentrum. Daarnaast heeft het ministerie van Economische Zaken een belangrijke rol gespeeld voor het project The Orchard. Samen met de gemeente Rijswijk heeft het ministerie dit project financieel gesteund om de bouw door te laten gaan en de economische herontwikkeling van het winkelcentrum te steunen. Netto ontvangt de gemeente bijna 2 miljoen euro voor ambtelijke kosten en investeringen in de openbare ruimte.

Eigentijds stadscentrum

Bogaard stadscentrum wordt ontwikkeld tot een veelzijdig en eigentijds stadscentrum. Onderdeel hiervan is de transformatie van het gebied van enkel winkelruimtes naar woonwerk-gebied. Met de bouw van The Orchard I & II worden niet alleen veel verschillende woningen gemaakt, maar er komen ook nieuwe winkels, horeca en terrassen. “We vinden het fantastisch om op deze plek in Rijswijk een nieuw woon- en winkelgebied te realiseren waar bewoners van kunnen genieten. De uitdaging hier zit in het binnenstedelijk bouwen en de logistieke puzzel die daarbij komt kijken. Daar hebben we ervaring mee en gaan we graag mee aan de slag”, aldus Jeroen Heijdra, directievoorzitter van aannemersbedrijf ERA Contour.