Haagse aandacht voor taal en laaggeletterdheid

Nieuws
Op de laatste dag kwam ook Frans Bauer nog even langs.
Op de laatste dag kwam ook Frans Bauer nog even langs. (Foto: Owen)

Een week lang aandacht vragen voor taal en het tegengaan van laaggeletterdheid. Dat is wat het Glazen Radiohuis van 12 tot en met 15 september een week lang heeft gedaan op het Jonckbloetplein in Den Haag Laak. Vorig jaar stond het eerste radiohuis in het Rijswijkse Bogaard Stadscentrum en bereikte ruim 100.000 mensen.

De Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer sprak bij het sluiten van het radiohuis in 2022 de woorden: “Laat dit een begin zijn van nog veel meer van dit soort weken.” Zijn woorden bleven niet ongehoord, want er stonden dit jaar twee radiohuizen. Eerst een week in de Dorpsstraat in Zoetermeer en daarna een afsluitende week voor Vadercentrum Adam in Den Haag. Voor deze laatste locatie is gekozen omdat de helft van de mensen in stadsdeel Laak laaggeletterd is. 

“Het feit dat we met radio zoveel mensen kunnen bereiken is fantastisch. Het mooie van een radiohuis is, dat het transparant is. Je kan binnenkijken of zelfs binnenlopen als je wil. Het staat dicht bij de mensen en dat wordt gewaardeerd”, concludeert organisator van het Glazen Radiohuis, Joey Koeijvoets.

Stichting Lezen en Schrijven is nauw betrokken bij de organisatie van het radiohuis en vindt het radiohuis een krachtige manier om mensen te bereiken. Arnout Timmerman: “Het vraagstuk van laaggeletterdheid krijgt een gezicht door het middenin de stad te plaatsen. Het helpt als je weet waar je terecht kunt als je moeite hebt met lezen en schrijven.”

In de regio Haaglanden heeft ongeveer 18 procent van de inwoners moeite met basisvaardigheden, zoals lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computer en smartphone. Hierdoor lopen zij tegen allerlei uitdagingen aan zoals brieven of e-mails begrijpen, solliciteren en je weg vinden binnen social media. Hiervoor werd aandacht gevraagd met het Glazen Radiohuis op het Jonckbloetplein.

De Rijswijkse wethouder Larissa Bentvelzen was op de laatste dag in Den Haag ook van de partij: “Als wethouder vind ik het ontzettend belangrijk dat hier aandacht voor is, vanuit verschillende portefeuilles. Mijn lokale ambitie is de zelfredzaamheid van onze inwoners te bevorderen en de vraag van inwoners centraal te stellen.”

Frans Bauer

Op de laatste dag kwam ook Frans Bauer langs in de studio. Frans Bauer maakt een televisieprogramma over laaggeletterdheid: Leven zonder letters. Dit programma is vanaf 30 oktober te zien bij de AVROTROS op NPO1. Frans nam taalambassadeur André mee. Hij heeft door hulp beter leren lezen en schrijven en kan nu veel beter meedoen in de maatschappij.
Volgend jaar zijn er opnieuw radiohuizen. “We zijn nog lang niet klaar met onze missie om het aandeel laaggeletterdheid kleiner te maken, dus we gaan door zolang we kunnen.”