Rijswijkse verenigingen willen exposeren in het Huis van de Stad

Nieuws
De leden van diverse culturele amateurverenigingen in Rijswijk zijn op zoek naar expositieruimte.
De leden van diverse culturele amateurverenigingen in Rijswijk zijn op zoek naar expositieruimte. (Foto: Tino van Dam)

De verenigingen Fotoclub F70, het Amateurspalet Rijswijk, Schilderclub Stervoorde en de Kasias Photo Art Club willen graag exposeren in het Huis van de Stad, maar de gemeente houdt de boot af. “Onbegrijpelijk”, vinden de verenigingen. Ook de politiek roert zich. Danny van Dam stelt namens Wij. Rijswijk: “Een Huis van de Stad is er voor alle Rijswijkers.”

De verenigingen kunnen niet meer exposeren in het Rijswijks museum en sinds de verhuizing van bibliotheek Rijswijk zijn ze opnieuw een veel gebruikte expositieruimte verloren. “We zijn al enige tijd in contact met de gemeente maar exposeren in het Huis van de Stad lijkt niet te lukken,” zegt Cees van Swieten, voorzitter van fotoclub F70. “We bestaan dit jaar 60 jaar en hadden het erg leuk gevonden om ter ere hiervan een expositie in het Huis van de Stad te houden.”

Schaars

Niet alleen de fotoclub heeft contact gezocht met de gemeente, ook bij het Amateurspalet is er vraag naar een nieuwe locatie waar geëxposeerd kan worden. “Sinds we niet meer mogen exposeren in het Museum Rijswijk zijn we hard op zoek naar een plek voor onze jaarlijkse tentoonstelling,” zegt Femke van Deursen, voorzitter van het Amateurspalet Rijswijk. “Plekken waar je kunt exposeren en waar veel Rijswijkers komen blijken schaars te zijn in Rijswijk. Het Huis van de Stad zou perfect zijn. Er komen in het Huis van de Stad veel Rijswijkers en heeft een al cultureel karakter door de Bibliotheek en Trias die hier ingetrokken zijn.”

“Door deze Rijswijkse clubs en verenigingen te laten exposeren in het Huis van de Stad laten we zien dat het daadwerkelijk een stadhuis van de stad is,” zegt Danny van Dam, raadslid van Wij. Rijswijk. “Het lijkt ons een mooie manier voor de Rijswijkers om kennis te maken met de fantastische schilderijen, foto’s en digitale werken die door Rijswijkse verenigingen worden gemaakt. Het lijkt voor ons een win-win situatie die we zo snel mogelijk moeten benutten.” 

Gesprek

De politieke beweging stelt, mede namens de clubs en verenigingen vragen naar de mogelijkheden om te exposeren in het huis van de stad. Mocht de gemeente kansen zien, dan gaan de verenigingen graag het gesprek aan.