Na twintig jaar weer thuis in het Huis van de Stad

Met de onthulling van het Rijswijkse stadswapen aan de gevel, werd het Huis van de Stad aan de Generaal Spoorlaan vorige week feestelijk geopend. Burgemeester Huri Sahin verrichtte de openingshandeling en sprak de aanwezigen toe: “Na een afwezigheid van precies twintig jaar keert de gemeente terug op haar oude plek.”
Door: Marc Tangel
Voor veel ambtenaren die deze week hun intrek nemen in het Huis van de Stad is dit een gloednieuwe locatie, maar voor veel inwoners van Rijswijk is dit gebouw aan de Generaal Spoorlaan een historische bestemming. Gebouwd tussen 1964 en 1967, in een periode dat Rijswijk één van de snelst groeiende gemeentes van Nederland was. Dertig jaar na de oplevering bleek het gebouw te klein en in 2003 werd het stadhuis aan het Bogaardplein betrokken, om in 2023 weer ingeruild te worden voor dit markante gebouw aan de Generaal Spoorlaan. “Toch is er één levensgroot verschil met toen”, benadrukt Sahin in haar speech. “We verhuizen nu niet uit noodzaak of vanwege ruimtegebrek. We verhuizen dit keer omdat we dat heel graag willen. Terug naar, in onze ogen, het hart van Rijswijk.”
Wolkenkrabbers
Toch had het weinig gescheeld, of het Huis van de Stad had in zijn huidige vorm niet eens meer bestaan. Nadat de gemeente in 2003 naar Hoogvoorde op het Bogaardplein vertrok, kwamen de sloopplannen voor het gebouw aan de Generaal Spoorlaan op tafel. Het oude stadhuis zou plaatsmaken voor de ‘Gardens Of Delight’, de eerste wolkenkrabbers van Rijswijk. Dit plan riep veel weerstand op in de stad. Het was dankzij de inzet van de Historische Vereniging Rijswijk en het Platform Landgoederenzone dat de plannen in 2008, na een uitspraak van de hoogste bestuursrechter, werden bevroren. Toen kort daarop de kredietcrisis toesloeg, verdwenen de maquettes voor de woontorens voorgoed in de ijskast. “Ik kan me voorstellen dat die situatie toen niet tot blijdschap leidde bij de gemeente, maar vandaag maken we met terugwerkende kracht een buiging voor het doorzettingsvermogen van iedereen die zich heeft ingezet voor het behoud van dit gebouw”, aldus de burgemeester.
Uniek gebouw
Hennie van der Horst, in 2002 oprichtster van de politieke partij Gemeentebelangen Rijswijk, bekijkt de openingsceremonie met trots. Vanaf het begin voerde Van der Horst actie voor behoud van het Huis van de Stad: “Ik ben zo blij”, glimlacht ze tevreden. “Het heeft lang geduurd en het heeft veel geld gekost, maar ik ben blij dat deze renovatie toch is doorgezet. Dit is zo’n uniek gebouw, dat mag je niet slopen.” Van der Horst prijst ook de intrek van kunstcentrum Trias in het Huis van de Stad: “Die waren al zo lang toe aan nieuwe ruimte. Deze samenwerking is echt een aanvulling. Veel waardevoller dan wanneer de ambtenaren alleen naar deze plek waren teruggekeerd.”
Keuze omarmd
Ook voormalig burgemeester Ineke van der Wel toont zich tevreden. “Er is echt wel wat aan de ziel van dit gebouw veranderd”, constateert ze bij een eerste rondgang. Het was tijdens haar ambtsperiode dat werd besloten het stadhuis aan de Generaal Spoorlaan in te ruilen voor het gebouw Hoogvoorde aan het Bogaardplein. “Destijds zag niemand een verbouwing hier zitten”, herinnert Van der Wel zich. “De politiek heeft toen besloten hier weg te gaan en ik heb die keuze omarmd.” Ook met terugwerkende kracht heeft Van der Wel geen spijt van dit besluit. “In dit deel van Rijswijk wonen 20.000 mensen, maar er wonen nog 35.000 mensen aan de andere kant van de stad. Als je dit combineert met de plannen die er nu zijn om bij de Bogaard nog meer huizen te bouwen, moet je concluderen dat dáár het zwaartepunt van de stad ligt. Dit huis mag nu het hart van Rijswijk zijn, maar het moet wel een bypass onderhouden met zijn omgeving.”