Manifestatie op Piramideplein vervangt afgelaste sinterklaasoptocht

Nieuws
Durft Sint het zaterdag aan op het Piramideplein te verschijnen?
Durft Sint het zaterdag aan op het Piramideplein te verschijnen? (Foto: Marc Tangel)

De geplande sinterklaasoptocht van zaterdag 25 november, die op advies van politie door burgemeester Sahin werd afgelast, zal in aangepaste vorm toch doorgaan. De organisatie van het ‘Wie Kent Hem Niet’ feest houdt deze zaterdag op het Piramideplein een openbare manifestatie. Zij beroepen zich daarbij op artikel 9 van de Grondwet, waarbij iedereen het recht heeft om bij elkaar te komen voor een vergadering of betoging.

Tijdens de manifestatie op het Piramideplein, die duurt van 12.00 tot 15.15 uur, is er muziek en zijn er cadeautjes en kruidnoten voor de kinderen. Aanwezigen krijgen gelegenheid om de foto te gaan met Sint en Piet. Aanleiding voor deze manifestatie is het verbieden van de Sinterklaasoptocht door burgemeester Sahin. De politie adviseert negatief omdat er reële kans bestaat dat de openbare orde wordt verstoord. De politie baseert dit mede op recente informatie dat Rijswijk een van de gemeenten is waar zowel Kick Out Zwarte Piet als Extinction Rebellion wil demonstreren.

Burgemeester Sahin laat weten kennis te hebben genomen van de manifestatie. “ De melding is nu voorgelegd aan de politie voor advies en wordt door de burgemeester besproken binnen de lokale driehoek, om te bepalen welke voorwaarden en veiligheidsmaatregelen nodig zijn om de openbare orde en veiligheid tijdens de manifestatie te waarborgen. Uitgangspunt is dat iedereen gebruik mag maken van zijn of haar grondrecht om te betogen”, aldus haar woordvoerder.