Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk doet mee aan Orange the World 2023

Nieuws
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: PR)

Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk is medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne van de Verenigde Naties, Orange the World. Daarom wappert sinds 25 november de Orange the World vlag bij het stadhuis van Rijswijk.

Zaterdagochtend heeft burgemeester Huri Sahin in aanwezigheid van Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk de vlag gehesen om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes wereldwijd. Op de markt gingen zij in gesprek met inwoners om aandacht te vragen voor dit belangrijke thema, om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen. 

Jaarlijkse Orange the World campagne

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’. Traditiegetrouw ondersteunt de gemeente Rijswijk de campagne.

Thema 2023: Veilig, altijd en overal

In 2023 is het thema van de campagne in Nederland ‘Veilig, overal en altijd’. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide. 

“Iedereen kan bijdragen aan het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken over grensoverschrijdend gedrag”, aldus de voorzitter van de Soroptimistclub. 

Ik ben #medestander

Tijdens de Orange the World campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als individu, als professional, als vriend, teamgenoot, buur of collega.