Gezamenlijke Sint inzamelingsactie radiostations groot succes

Nieuws
Presentatoren en vrijwilligers van de Sintvoorieder1-actie onthullen het aantal bijeengebrachte cadeautjes.
Presentatoren en vrijwilligers van de Sintvoorieder1-actie onthullen het aantal bijeengebrachte cadeautjes. (Foto: Chris Westerduin)

De actie die verschillende omroepen voerden om cadeaus in te zamelen voor Stichting Sintvoorieder1 heeft in totaal 88.283 cadeaus opgeleverd. Een recordscore. Van maandag 20 november tot en met vrijdag 24 november stonden verschillende lokale omroepen en Radio West helemaal in het teken van de actie Sintvoorieder1.

Van 20 tot en met 24 november werkten in totaal twaalf omroepen uit de regio samen voor de actie Sintvoorieder1. Het doel was 50.000 cadeaus in te zamelen voor kinderen die anders geen cadeau met Sinterklaas krijgen. In totaal werden 88.283 cadeaus gedoneerd. Vorig jaar waren dat 47.559 geschenken. De eindstand van de inzamelactie werd op vrijdagavond 24 november bekendgemaakt in de speciaal opgetuigde actiestudio van Radio West en Den Haag FM: de Centrale Bibliotheek van Bibliotheek Den Haag aan het Spui in Den Haag. Maartje van Weegen, bekend van radio en televisie, maakte de eindstand bekend. Dat gebeurde in aanwezigheid van vele vrijwilligers van Stichting Sintvoorieder1 en medewerkers van alle samenwerkende omroepen.

Stichting Sintvoorieder1

Alle ingezamelde cadeaus worden via Stichting Sintvoorieder1, met hulp van maatschappelijke partners zoals de Voedselbanken, bij kinderen afgeleverd die normaal geen cadeau met Sinterklaas zouden ontvangen. Dit betreft 1 op de 9 kinderen in de grote steden. Esther Blom, oprichter en voorzitter van Stichting Sintvoorieder1 is verrukt met het resultaat: “Deze actie laat zien dat het Sinterklaasfeest een feest is ván iedereen, vóór iedereen en mét iedereen. De actie verbindt, geeft een enorm saamhorigheidsgevoel en laat zien dat we als maatschappij de kinderen en hun ouders omarmen. Ik ben enorm trots op onze organisatie en onze vrijwilligers!”

Donaties

Gedurende de hele week was het een komen en gaan bij de diverse inzamelpunten. Zowel luisteraars als bedrijven kwamen massaal langs om cadeaus te doneren. Van burgemeester tot particulieren en van scholen tot en met verenigingen: iedereen wist de weg te vinden naar een van de donatiepunten. Mensen die alsnog een cadeau willen doneren kunnen dat altijd nog doen via Stichting Sintvoorieder1. Hoofdredacteur Henk Ruijl van Omroep West en Den Haag FM is trots op alle mooie initiatieven en donaties: “Een mevrouw bracht chocoladeletters, allemaal in de letter ‘L’. Op de vraag waarom zij voor de letter ‘L’ koos was het antwoord duidelijk; zij had zichzelf de vraag gesteld hoe zij Sinterklaas het best kon helpen en vertelde dat het de ‘L’ van Liefde was.”

Special op TV West

De hele week zijn televisieopnamen gemaakt bij de actie. Op zaterdag 2 december is hiervan een special te zien in het programma Westdoc op TV West, vanaf 17.30 uur. De uitzending wordt daarna ieder uur herhaald tot en met zondagmiddag.