Ieder kind verdient een cadeau op 5 december

Nieuws
Veel organisaties hebben ervoor gezorgd dat ieder kind op 5 december een cadeautje krijgt.
Veel organisaties hebben ervoor gezorgd dat ieder kind op 5 december een cadeautje krijgt. (Foto: Robert Heijdemann)

Niet voor elk gezin is het vanzelfsprekend om het Sinterklaasfeest te vieren met cadeautjes en snoepgoed voor de kinderen. In Rijswijk werkt al vijf jaar een aantal betrokken organisaties nauw samen om dit wél mogelijk te maken. Na wekenlange voorbereiding zijn afgelopen week maar liefst duizend cadeautjes uitgedeeld. Een jaarlijks toenemend aantal.

Door: Robert Heijdemann

Cadeaus voor 1 op de 10 kinderen die opgroeien in (verborgen) armoede. Het is hen niet uit te leggen dat de Goedheiligman hun huisje voorbij rijdt, terwijl vriendjes en klasgenootjes wél cadeautjes krijgen. Groot Rijswijk ging kijken bij jeugdcentrum Don Bosco aan het Julialaantje. “Vandaag delen wij hier cadeautjes uit namens de Sintvoorieder1. Dat doen we samen met een aantal andere organisaties. Wij weten allemaal wel dat er heel veel gezinnen zijn die niet zoveel financiële middelen hebben. Deze actie is er voor om te zorgen dat ook bij die gezinnen een mooi en groot cadeau kan worden uitgepakt op 5 december”, vertelt Marlies Cuppen van Don Bosco. “

Gelijke kansen

Ook armoedewethouder Gijs van Malsem is bij Don Bosco. “Het is voor kinderen hartstikke fijn met Sinterklaas een cadeau te krijgen. Als gemeente vinden we gelijke kansen voor kinderen heel belangrijk, dat begint al heel vroeg. Een voorbeeld hiervan is ook Sinterklaas. Wanneer de rest van je klas een Sinterklaascadeautje krijgt en jij niet, dan doet dat wat met je als kind. Blijkbaar ben je niet goed genoeg om een cadeau te krijgen en de anderen wel. Dat soort achterstelling moeten we tegen gaan. Deze actie draagt daaraan bij.”

Samenwerking

Ook dit jaar werken Rijswijkse organisaties samen om de Rijswijkse kinderen een mooi Sinterklaasfeest te bezorgen. “Dit zijn het Financieel Netwerk Rijswijk, KEI Rijswijk, Don Bosco, PGR Diaconie (Nieuwe Kerk), de weggeefwinkel en Welzijn Rijswijk”, vertelt Rochelle Heerema, die de actie coördineert. “De voorbereidingen voor de Sinterklaascadeaus begonnen al weken geleden. Achter de schermen is hard gewerkt om het sinterklaasfeest voor ieder kind mogelijk te maken, ook voor kinderen waarvan de ouders een heel laag inkomen hebben. Het is ons doel deze kinderen toch een leuke verassing te bezorgen”. Sintvoorieder1 heeft als doel zoveel mogelijk kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar een Sinterklaas cadeau ter waarde van ongeveer €20,- te geven. De cadeaus zijn bedoeld voor kinderen voor wie een Sinterklaas cadeau niet vanzelfsprekend is. Vaak zijn deze kinderen afhankelijk van voedselbanken.

Mooi resultaat

Wanneer de cadeaus zijn opgehaald zegt Gijs van Malsem: “Fantastisch dat deze actie zoveel kinderen en gezinnen helpt om Sinterklaas te kunnen vieren. Ontzettend triest dat dit in Rijswijk nog steeds nodig is. Het aantal cadeaus dat we uitdelen is dit jaar groter dan vorige jaren. Helaas is de noodzaak is er nog steeds, maar desondanks is het mooi om te zien dat er in Rijswijk zoveel organisaties en vrijwilligers zijn die zich samen hiervoor in zetten. Daar gaan we de komende jaren nog steeds keihard mee door.”

Sint in sportpark

Een paar dagen eerder, op woensdag 29 november, heerst er al net zoveel enthousiasme bij de ruim honderd kinderen die deze middag klaar zitten in de kantine van sportpark Irene, wachtend op Sinterklaas, die volgens traditie ook dit jaar de samenwerkende Bewonersorganisaties van Steenvoorde Zuid, Steenvoorde Noord, de Muziekbuurt en De Strijp bezoekt.


Jacob Schot, voorzitter van de Strijp, ontvangt Sinterklaas en zijn pieten. - Nico van Geresteijn

De Pieten zijn er al eerder. Zij laten de kinderen tal van opdrachten doen, zoals droogzwemmen op hun rug of kruipen door een speelgoedtunnel. Dorstig van al dat spektalen krijgen ze allemaal limonade en speculaas. En dan komt de Sint. Van Sara, Lotte, Amy, Johnny en nog veel meer kinderen kreeg hij een tekening. Er worden spelletjes gespeeld. Aan het eind van het feest mogen alle kinderen een cadeau ophalen en daarmee op de foto met de Sint. Veel te snel is het feest voorbij en neemt Sinterklaas afscheid. De vrijwilligers uit de wijken kunnen tevreden zijn. Alle kinderen hebben een prachtige middag beleefd!