Cultureel erfgoed van Indonesië in Broodfabriek

Nieuws
De officiële opening door Armand van de Laar samen met de Indonesische Ambassadeur de heer Mayerfas.
De officiële opening door Armand van de Laar samen met de Indonesische Ambassadeur de heer Mayerfas. (Foto: Robert Heijdemann)

In de Broodfabriek zijn met regelmaat Indonesische evenementen. Zaterdag stond deze Rijswijkse locatie in het teken van het Indonesische Festival Timur. Aan wethouder Armand van de Laar de eer om samen met de Indonesische ambassadeur Mayerfas de opening te verrichten.

Door: Robert Heijdemann

Het exotische culturele erfgoed van Oost-Indonesië werd op dit festival zichtbaar door middel van traditionele muziek- en dansvoorstellingen, net als de unieke en ook door veel Nederlanders geliefde Indonesische keuken. Dit event over de ‘Gordel van Smaragd’ werd druk bezocht door Indonesiërs uit Nederland. Zij vormen samen een grote gemeenschap, maar wonen verspreid over het land. Op dit evenement ontmoeten zij elkaar.

Warme band

“Het is met groot genoegen en eer dat ik vandaag als wethouder van de gemeente Rijswijk voor u sta om dit bijzondere culturele festival officieel te openen”, vertelde wethouder Van de Laar bij de opening. “Om het culturele erfgoed van Indonesië te vieren. En natuurlijk om te wijzen op de band tussen Nederland en Indonesië. Een soms ingewikkelde, maar meestal warme en rijke band die door zoveel families gaat.” Armand vertelde dat culturele festivals zoals deze meer zijn dan alleen bijeenkomsten: “Het zijn vensters in de ziel van een gemeenschap. Vandaag beginnen we aan een ontdekkingsreis, waarbij we ons kunnen onderdompelen in de tradities, kunst, muziek en smaken die elke cultuur uniek maken. Zoals de Indonesische.”

Jonge generatie

In de grote hal van de Broodfabriek is het druk. Veel kraampjes met traditionele kleding en diverse podia met dans en muziek. Culinaire stands bieden Indonesische gerechten die niet overal te koop zijn. “Een evenement als dit is belangrijk voor de jonge generatie om bekend te blijven met de cultuur en tradities”, sprak de Indonesische Ambassadeur, de heer Mayerfas. Armand van de Laar werd rondgeleid door hem.

Thema Oost-Indonesië

De Indonesische ambassadeur vertelde dat het Indofest van dit jaar het thema Oost-Indonesië presenteert, met de cultuur van Oost-Indonesië. Oost-Indonesië omvat Sulawesi, Bali, West-Nusa Tenggara, Oost-Nusa Tenggara, Molukken en Papoea. Oost-Indonesië heeft een verscheidenheid aan heerlijke culinaire en ook interessante culturele voorstellingen en producten. Er zijn veel soorten Oost-Indonesische gerechten, zoals Papeda en andere keukens die hier niet algemeen bekend zijn en die bij deze gelegenheid geïntroduceerd worden. De Broodfabriek wordt steeds meer gebruikt voor evenementen die met Indonesië betrekking hebben. Sinds 2017 vindt in de Broodfabriek het jaarlijkse Indofest plaats, het culturele festival voor Indonesiërs in ons land, waar jaarlijks tussen de drie- à vierduizend bezoekers op afkomen. Ook wordt hier de Pasar Malam georganiseerd. Op 2 en 3 maart 2024 is de volgende Pasra Malam, een heel weekend genieten van exotische sferen voor bezoekers die de Indische cultuur een warm hart toedragen.