Rijswijkse basisscholen geven tweede leven aan gebruikte kleding

Nieuws
Trots tonen de kinderen de creaties op de rode loper.
Trots tonen de kinderen de creaties op de rode loper. (Foto: Robert Heijdemann)

De afgelopen weken zijn kinderen van groep 6, 7 en 8 van verschillende Rijswijkse basisscholen aan de slag gegaan met afgedankte kleding. Met veel enthousiasme werden nieuwe creaties gemaakt. In het Huis van de Stad gaven zij een modeshow. Op de rode loper presenteerden zij hun ‘ge-upcyclede kleding’.

Door: Robert Heijdemann

“Probleem is dat veel textiel dat wordt weggegooid eigenlijk nog best goed is en prima een tweede leven kan krijgen”, vertelt Sarena van de Stichting Sportief Besteed Groep. Zij heeft dit project gedraaid met de Rijswijkse kinderen. Vandaag staat de modeshow en de tentoonstelling van het ‘Upcycle je kleding’ project op de agenda. Er is heel veel textiel. De kinderen hebben stoffen verzameld bij krijngloopwinkels en daar hele mooie creaties van gemaakt. Bij Museum Rijswijk maakten ze kunstwerken van het textiel.

Vaders warme jas

Ook wethouder Mark Wit is aanwezig bij de slotbijeenkomst van het ‘Upcycle je kleding’ project. “Het is leuk dat er zoveel mensen aanwezig zijn. Een modeshow kan niet zonder publiek. De kinderen staan al gespannen achter de muur te wachten”, vertelt hij. “Voor mij als wethouder duurzaamheid is het heel goed dat er aandacht komt voor dit soort initiatieven. Kleding is na een paar maanden kapot of heeft een scheurtje en dan wordt het weggegooid. We kopen ook best veel kleding die we niet echt nodig hebben.” De wethouder draagt bij deze gelegenheid een jas aan die zijn vader in 1972 heeft gekocht. “Hij is met die jas op een schip naar Rusland geweest. Een lekkere warme jas om te dragen. Ik heb hem nog steeds en hij zit nog heerlijk. Ook dat is hergebruiken.”

Nieuwe creaties

“De kinderen zijn creatief aan het werk gegaan”, vertelt Sarena enthousiast. “Met afgedankte kleding hebben ze wat nieuws gemaakt. Wat je niet weggooit, kan nog steeds een nieuw leven krijgen. Je maakt er gewoon wat nieuws van.” Evelien werkt bij de Kringloop Den Haag, op de locatie Rijswijk. “Wij krijgen heel veel kleding binnen, dat sorteren wij netjes. De kinderen zijn bij ons gestart. In de massa kleding zochten ze kledingstukken uit om te kijken wat ze konden gebruiken om op te pimpen”, aldus Evelien. 

Lydia van het Rijswijkse kinderkledingruilpunt hielp de kinderen mee. In het ruilpunt heeft ze kleding voor iedereen. Van maat 50 tot 176. “Ik was best verrast dat ze zoveel leuks konden vinden”, zegt Lydia. “Het zijn kinderen van rond de tien jaar, die goed weten wat ze leuk vinden. Ik hoop dat er door het hergebruik bewuster wordt omgegaan met kleding en er minder verloren gaat.”

Tasjes maken

Spela van jeugdcentrum Don Bosco vertelt dat de kinderen hier van het textiel tasjes hebben gemaakt. “Onder meer een heel kleurige met vierkante vlakken in de stijl van Mondriaan Het is heel makkelijk. Met heel weinig kan je heel veel maken. Daar moeten meer mensen achter gaan staan”. 

Het belangstellend publiek komt in de hal van het Huis van de Stad zitten als de modeshow begint. Lachend lopen de kinderen tijdens de presentatie rondjes met hun originele werkstukken van kleding en tasjes. Tussendoor verkleden ze zich ook nog. Sarena vraagt aan de kinderen waarom ze hebben meegedaan met het project. Dan blijkt dat ze kleding maken leuk vinden. Op jonge leeftijd zaten ze al achter de naaimachine. “Ik ging al naar oma Marga toen ik vijf jaar was. Samen maken we van alles”, vertelt Elin (links op de foto), terwijl haar oma vanaf de tribune trots toekijkt.