Rijswijks zangtalent met een gouden stem voor jazz

Nieuws
Katja Kuipers is pas 14, maar kan leunen op jaren aan podiumervaring.
Katja Kuipers is pas 14, maar kan leunen op jaren aan podiumervaring. (Foto: Peter Veerman)

Rijswijk kent vele talenten. Naast landelijk bekende sporters en cabaretiers, schijnt sinds kort ook de ster van jazztalent Katja Kuipers steeds hoger aan de horizon. Op 19 november won de 14-jarige zangeres de tweede prijs op het Prinses Christina Jazzconcours in Amsterdam. “Vanuit mijzelf ben ik wel verlegen, maar als het optreden begint valt dat weg.”

Door: Marc Tangel

Ze zingt al zolang als dat ze zich kan herinneren. Op haar 5e kreeg Katja Kuipers haar eerste zanglessen: “Dat waren toen vooral nog Disneyliedjes”, herinnert ze zich. Een jaar later maakt ze voor het eerst kennis met jazzmuziek. “De zangdocente die ik toen had liet me ‘All Of Me’ van Ella Fitzgerald horen. Dat vond ik een erg leuk liedje. Zij was zelf ook jazzzangeres, dus toen zijn we met dat genre doorgegaan.”

Rijswijk Talent Award

Op haar 6e staat Katja voor het eerst op een podium. Ze zingt ‘Somewhere Over The Rainbow’ en de reacties zijn enthousiast. Ze gaat door met lessen en drie jaar later doet Katja met succes mee aan haar eerste talentenjacht: op overtuigende wijze weet ze de Rijswijk Talent Award van 2018 binnen te slepen. Met dank aan haar moeder, want die had Katja opgegeven: “Op de dansschool waar ik zat werden flyers voor de Talent Award uitgedeeld”, vertelt Katja. “Mijn moeder heeft me toen ingeschreven, want zelf durfde ik dat niet. Eigenlijk ben ik best wel verlegen, maar zodra ik een podium opstap, voel me zelfverzekerd.”

Superkids

Na het winnen van de Rijswijk Talent Award wordt Katja regelmatig uitgenodigd voor optredens. Een wereld die haar niet onbekend is, want onder de vleugels van haar eerste zangdocente zong ze al enkele jaren af en toe in lokale cafeetjes. Nu staan echter grotere evenementen als het Strandwal Festival op de agenda en SBS6 ontdekt Katja voor het tv-programma Superkids. Hier haalt Katja de finale net niet.

Bijzondere ervaring

Vier jaar later is dat wél het geval tijdens het Prinses Christina Jazz Concours. De muziekclip die zij maakt als auditie voor deze talentenjacht valt op bij de jury. Met gemak weet Katja zich te plaatsen voor de finale. “Die dag was ik ontzettend zenuwachtig”, blikt ze terug. “Maar het was wel een bijzondere ervaring. Tijdens festivals is muziek altijd heel verschillend, maar nu was het echt alleen maar jazz. Dat is toch meteen een andere sfeer, als je ergens bent waar iedereen van hetzelfde houdt.”


Katja in actie tijdens het Prinses Christina Jazz Concours. - Prinses Christina Concours

Zenuwslopend

Vooral het vele wachten maakte de jonge zangeres nerveus. “Ik stond nog een hele tijd backstage voor ik eindelijk op mocht. Dat was zenuwslopend, ik kon niet stil blijven staan”, vertelt Katja. Ruim drie uur na haar performance is het verlossende woord eindelijk daar: Katja wint de tweede prijs van het concours en sleept, naast een cheque van €500,- ook een optreden in het Concertgebouw in de wacht. “Gelukkig was de finale op zaterdagavond. Zo kom ik tenminste niet in de knoop met school”, aldus de gymnasiumleerlinge, die nog geen idee heeft wat ze de komende jaren met haar talent wil gaan doen: “Ik wil wel doorgaan met zingen, maar ik weet nog niet of ik daar mijn beroep van wil maken”, besluit Katja.