Vanessa uit Rijswijk gaat voor het perfecte plaatje

Nieuws
Als jong meisje was Vanessa erg verlegen, nu doet ze mee aan schoonheidswedstrijden.
Als jong meisje was Vanessa erg verlegen, nu doet ze mee aan schoonheidswedstrijden. (Foto: Privéfoto)

De 20-jarige Vanessa Robeerts uit Rijswijk doet dit jaar mee met de Miss Aura Netherlands 2024 verkiezing. In deze rol hoopt zij wil andere vrouwen te inspireren om in hun eigen kracht te geloven. “Denk nooit dat je niet goed genoeg bent.”

Door: Marc Tangel

Miss Aura is een verkiezing die ‘beauty & brains’ samenbrengt. Het doel van deze verkiezing is om te laten zien hoe veelzijdig vrouwelijk schoon is. Deelneemsters krijgen zes maanden lang een intensief traject om de beste versie van zichzelf naar boven te halen. Voor de 20-jarige Vanessa Robeerts uit Rijswijk startte dit avontuur begin januari. Sindsdien heeft zij elke week een training. “Bijvoorbeeld lopen over de catwalk of jezelf presenteren op social media”, licht Vanessa toe. “Maar we krijgen ook make-up workshops en lessen in etiquette.”

Eigen kracht

Voor Vanessa is dit niet de eerste schoonheidswedstrijd waar ze aan deelneemt. Vorig jaar stond ze in de finale van Miss Beauty of Zuid-Holland. “Die heb ik helaas niet gewonnen”, vertelt ze. De studente sociaal werk wilde haar gewone leven weer oppakken, tot ze door de organisatie van de Miss Aura verkiezing werd benaderd om mee te doen. “De castingdag voelde goed. Bovendien is dit niet zomaar een schoonheidswedstrijd, maar gaat het vooral om leren te geloven in je eigen kracht.”

Filmpjes

In dit kader zet Vanessa zich de komende maanden in voor de campagne ‘Voel jij je veilig?’, waarin de focus ligt op straatintimidatie. “Het is de bedoeling om de komende vier maanden zoveel mogelijk aandacht te vragen voor dit probleem”, zegt ze. “Dat willen we doen door het maken van filmpjes, maar ook door mensen te benaderen hun eigen ervaring te delen. Daarvoor hoef je helaas nooit ver te kijken. In ieders kringetje komt dit voor. Ik word zelf ook vaak nageroepen op straat en bij mijn vorige werk als verpleegkundige heb ik een paar ervaringen opgedaan die eigenlijk niet door de beugel kunnen.”

Verlegen

Dat Vanessa de wereld van missverkiezingen is ingerold en zich nu zo uitspreekt, had ze een paar jaar geleden niet durven dromen. “Als meisje was ik heel erg verlegen”, blikt ze terug. “Een paar jaar geleden volgde ik een opleiding tot visagiste. Daar gaf een dame make-up les, die ook de make-up verzorgde bij missverkiezingen. Zij vond dat wel iets voor mij. Ik vond at zo’n groot compliment dat ik me in die wereld ben gaan verdiepen.” Inmiddels weet Vanessa dat deze wereld wel degelijk iets voor haar is: “Je leert met elkaar zijn, je doet leuke dingen met elkaar, iedereen is lief, je support elkaar. Je groeit als persoon omdat je zelfverzekerder wordt.”

Positief zelfbeeld

Mocht Vanessa eind juni tot Miss Aura Netherlands 2024 worden uitgeroepen, dan wacht haar deze zomer een zinderende finale in het Turkse Antalya voor de strijd om de internationale Miss Aura 2024. Maar wat wint ze daar eigenlijk mee? “Een positief zelfbeeld”, lacht Vanessa. “Er staat geen groot geldbedrag tegenover. Je doet dit echt omdat je het zelf wilt. Het is een titel die deuren opent en je netwerk vergroot, maar uiteindelijk doe ik dit vooral om anderen te laten zien dat het loont om je onzekerheid opzij te zetten. Denk nooit dat je niet goed genoeg bent.”