Werkgroep tegen huiselijk geweld van start in Rijswijk

Nieuws
Op de foto de raadswerkgroep Huiselijk Geweld met de praatplaat.
Staand vlnr: Irene Jansen-Dirkx, Lara Oude Alink, Rens Veerman, Anthony Zoghbi en Alice Prenger.
Zittend vlnr: Wil van Nunen, Elze Woudstra, Larissa Bentvelzen en Huri Sahin.
Op de foto de raadswerkgroep Huiselijk Geweld met de praatplaat. Staand vlnr: Irene Jansen-Dirkx, Lara Oude Alink, Rens Veerman, Anthony Zoghbi en Alice Prenger. Zittend vlnr: Wil van Nunen, Elze Woudstra, Larissa Bentvelzen en Huri Sahin. (Foto: Frank Jansen)

Huiselijk geweld is een groot landelijk probleem, maar ook in Rijswijk komt het steeds vaker voor. Zeven leden van de gemeenteraad zijn samen met burgemeester Huri Sahin en wethouder Larissa Bentvelzen een tijdelijke werkgroep begonnen om huiselijk geweld snel en beter aan te pakken. 

In de eerste helft van 2023 werden er in Rijswijk 290 meldingen gemaakt van huiselijk geweld. Dit komt neer op minimaal één melding per dag. Omdat huiselijk geweld vaak achter de voordeur plaatsvindt, is het mogelijk dat de echte cijfers een stuk hoger liggen. Hoewel huiselijk geweld iedereen kan overkomen, worden vooral vrouwen en kinderen er het slachtoffer van. Vorig jaar overleden twee vrouwen in Rijswijk door de gevolgen van huiselijk geweld.

Tijdelijke werkgroep huiselijk geweld 

Om dit probleem aan te pakken, is de werkgroep huiselijk geweld opgezet. In september 2023 bracht de werkgroep alle partijen samen die zich in Rijswijk bezighouden met huiselijk geweld. Het delen van kennis en ervaringen stond deze avond centraal.  De gemeente, Veilig Thuis, huisartsen, scholen, de politie en politiek waren aanwezig. Ook vertelde een ervaringsdeskundige openhartig over haar verleden als slachtoffer van huiselijk geweld. Dit zorgde voor mooie gesprekken over wat er in Rijswijk verbeterd kan worden op dit gebied. Niet alleen de zorgen, maar ook de kansen werden in kaart gebracht. 

De praatplaat die het gesprek op gang gaat brengen

De gesprekken die deze avond plaatsvonden zijn vastgelegd op een praatplaat. Deze praatplaat zal de komende maanden door Rijswijk ‘reizen’: van de bibliotheek en het stadhuis, tot consultatiebureau en wijkcentra. De werkgroep hoopt dat deze praatplaat mensen stimuleert om meer over het onderwerp te praten. Na de bijeenkomst was het namelijk erg duidelijk dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan.

Melden van huiselijk geweld

Heeft u te maken met huiselijk geweld? Neem dan contact op met Veilig Thuis. Bij Veilig Thuis kunt u terecht als u zelf hulp zoekt of als u zich zorgen maakt over iemand anders. Of u nu vermoedens heeft of het zeker weet. Uw zorgen delen is een belangrijke eerste stap.

Bel 24/7 gratis naar 0800 2000. Of chat op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur met een van de medewerkers van Veilig Thuis via de website www.veiligthuishaaglanden.nl.

Is er acuut gevaar? Neem dan contact op met de politie door te bellen naar noodnummer 112.