Vooral konijnen en cavia’s worden bij de kinderboerderij gedumpt

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Stock Adobe)

Konijnen en kippen worden het vaakst bij kinderboerderijen aangeboden of simpelweg gedumpt. Dat blijkt uit een - beperkt - onderzoek van Kinderboerijen Actief. De dieren kunnen er vrijwel nooit blijven. 

Een konijn of cavia als huisdier is leuk, maar wat als je er allergisch voor blijkt te zijn of er niet meer voor kan zorgen? Soms eindigen de dieren dan bij een kinderboerderij. Ze worden óf aangeboden, óf simpelweg gedumpt.

Cijfers over hoe vaak dit gebeurd werden tot vorig jaar niet bijgehouden. Vanaf 2023 is Kinderboerderijen Actief een onderzoek gestart waarbij 36 kinderboerderijen in Nederland (waarvan 20 in Zuid-Holland) het aantal dump- en afstandsdieren bijhouden.

Aangeboden

In totaal werden bij de 36 kinderboerderijen 1650 verzoeken gedaan voor het plaatsen van een dier. Een grootste deel van de verzoeken (94%) kan niet gehonoreerd worden. Slechts voor 100 dieren kon een plekje worden gevonden op de betreffende kinderboerderij en in enkele gevallen verzorgde de kinderboerderij een actieve rol bij het vinden van een nieuw thuis. 

De top 3 van aangeboden dieren is:

  1. Konijn 682 x (18,94 per kinderboerderij).
  2. Kip 305 x (8,47 per kinderboerderij).
  3. Cavia 231 x (6,42 per kinderboerderij).

Dumpen

Er worden ook dieren gedumpt. Bij dumping zorgt de kinderboerderijmedewerker voor de eerste zorg voor het dier. Ze worden voorzien van voer, water en een passend tijdelijk verblijf. Daarna wordt gekeken waar de dieren heen kunnen. Sommigen worden verkocht aan particulieren, handelaars, dierenwinkels of als voer voor reptielen. Anderen worden opgehaald door de instantie die daar door de gemeente is aangewezen, zoals een dierenasiel of -opvang. Het aantal gedumpte dieren bij de 36 kinderboerderijen betrof vorig jaar 98. De top 3 is:

  1. Konijn 48 x (1,33 dier per kinderboerderij).
  2. Kip 29 x (0,81 dier per kinderboerderij).
  3. Cavia 14 x (0,39 dier per kinderboerderij).

De top 3 vertegenwoordigd 93% van het aantal gedumpte dieren. 

Indicatie

Omdat het onderzoek onder plaatsvond onder slechts 36 van de ongeveer 400 kinderboerderijen in Nederland is het niet representatief. Toch geeft dit een indicatie van het aantal gedumpte dieren en verzoeken voor afstandsdieren op jaarbasis aan alle Nederlandse kinderboerderijen. 

“We kunnen concluderen dat dumpen van dieren bij een kinderboerderij geen enkele zin heeft, want gedumpte dieren blijven zelden op de kinderboerderij. Ook voor dieren die aangeboden worden is zelden een plekje bij een kinderboerderij. Meer dan 90% van deze dieren konden niet terecht bij de kinderboerderij. Als we deze resultaten vertalen naar landelijke aantallen, zou dat betekenen dat er circa 1.110 dieren het afgelopen jaar zijn gedumpt en 18.500 verzoeken zijn gedaan door particulieren om hun huisdier onder te brengen bij een kinderboerderij. Wij vrezen het ergste voor wat er uiteindelijk met al die aangeboden dieren die we niet kunnen opvangen is gebeurd”, aldus Hans de Rijk van Kinderboerderijen Actief. Hij roept dan ook mensen die niet meer voor hun dier kunnen zorgen op om contact op te nemen met dierenopvangcentra om te praten over betere oplossingen. 

Het dumpen van een dier bij een kinderboerderij is overigens een misdrijf. Als mensen niet langer voor een huisdier kunnen zorgen, is het verstandig om contact op te nemen met lokale dierenopvangcentra of andere organisaties die gespecialiseerd zijn in het herplaatsen van dieren. Zij kunnen helpen een passende oplossing te vinden, waarbij de gezondheid en het welzijn van het dier voorop staan. 

Kinderboerderijen Actief vervolgt het onderzoek in 2024 onder bijna 50 kinderboerderijen.